Amit még nem tudtunk a dióról
- Dátum: 2013.05.09., 11:33
A diófélék kiváló forrásai a fehérjének, egészséges zsíroknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és számos egészségre gyakorolt pozitív hatást kínálnak, különösen a szív- és érrendszer tekintetében. Azonban sokan kerülik fogyasztásukat a relatíve magas kalóriatartalmuk miatt. Ez a probléma könnyen megoldható, ha a diófélékkel helyettesítünk más élelmiszereket, vagy csökkentett kalóriatartalmú ételekhez adjuk hozzá.
A legújabb tanulmányok szerint a diófélék segítenek megfékezni az étvágyat a szerotoninszint növelő hatásuk révén. Rengeteg rostot tartalmaznak, ami fokozza a teltségérzetet. A rostok továbbá fontos szerepet játszanak a cukorbetegség megelőzésében.A diófélék omega-3 zsírsavakban gazdagok és E-vitamint tartalmaznak, amely segít megállítani az artériás lerakódás felgyülemlését. Az artériás plakk vezethet mellkasi fájdalomhoz, koszorúér-betegséghez és szívrohamhoz.
A dió tekinthető a diófélék királyának az egészségügyi előnyei miatt. A diónak legmagasabb az antioxidáns tartalma, melyek 15-ször hatásosabbak az E-vitaminnál – ami erőteljes antioxidáns hatásáról híres és védi a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Úgy tartják, hogy már napi hét dió elfogyasztása is elegendő a jótékony hatások eléréséhez.
Számos tanulmány igazolja a mandula jótékony hatását az egészségre. Magas antioxidáns tartalmú, jó fehérjeforrás és bőséges mennyiségű magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és E-vitamint tartalmaz. Ahogyan más diófélék, a mandula is jó forrása az egyszeresen telített zsíroknak (a szív egészségéhez is szükséges jó zsírnak).
A kesudió jelentős vasforrás, ami a vörösvértestek működéséhez és az enzimek aktivitásához szükséges. Ezen kívül tartalmaz magnéziumot, foszfort, cinket és szelént.
Bár a földimogyoró nem tartozik igazolhatóan a diófélék családjába, a tápanyag összetétele annyira hasonlít a diófélékére, hogy gyakran sorolják mégis azok közé. Nagyszerű fehérjeforrás, gazdag káliumban és tele van vitaminokkal, melyek segítenek megőrizni a bőr, haj és izomtónus egészségét.
A diófélékből készült olaj, ha túlhevül, keserűvé válhat. Magas kalóriatartalmuk miatt mértékkel használjuk csak őket.
Fotó:
sxc.hu
A homályos látás gyakori okai
Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.
A fènyérzèkeny szem okai
A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!
Alvásproblémák elleni gyógynövények
A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.
Skinimalizmus – minimalista bőrápolás
Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!