Amit még nem tudtunk a dióról
- Dátum: 2013.05.09., 11:33
A diófélék kiváló forrásai a fehérjének, egészséges zsíroknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és számos egészségre gyakorolt pozitív hatást kínálnak, különösen a szív- és érrendszer tekintetében. Azonban sokan kerülik fogyasztásukat a relatíve magas kalóriatartalmuk miatt. Ez a probléma könnyen megoldható, ha a diófélékkel helyettesítünk más élelmiszereket, vagy csökkentett kalóriatartalmú ételekhez adjuk hozzá.
A legújabb tanulmányok szerint a diófélék segítenek megfékezni az étvágyat a szerotoninszint növelő hatásuk révén. Rengeteg rostot tartalmaznak, ami fokozza a teltségérzetet. A rostok továbbá fontos szerepet játszanak a cukorbetegség megelőzésében.A diófélék omega-3 zsírsavakban gazdagok és E-vitamint tartalmaznak, amely segít megállítani az artériás lerakódás felgyülemlését. Az artériás plakk vezethet mellkasi fájdalomhoz, koszorúér-betegséghez és szívrohamhoz.
A dió tekinthető a diófélék királyának az egészségügyi előnyei miatt. A diónak legmagasabb az antioxidáns tartalma, melyek 15-ször hatásosabbak az E-vitaminnál – ami erőteljes antioxidáns hatásáról híres és védi a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Úgy tartják, hogy már napi hét dió elfogyasztása is elegendő a jótékony hatások eléréséhez.
Számos tanulmány igazolja a mandula jótékony hatását az egészségre. Magas antioxidáns tartalmú, jó fehérjeforrás és bőséges mennyiségű magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat és E-vitamint tartalmaz. Ahogyan más diófélék, a mandula is jó forrása az egyszeresen telített zsíroknak (a szív egészségéhez is szükséges jó zsírnak).
A kesudió jelentős vasforrás, ami a vörösvértestek működéséhez és az enzimek aktivitásához szükséges. Ezen kívül tartalmaz magnéziumot, foszfort, cinket és szelént.
Bár a földimogyoró nem tartozik igazolhatóan a diófélék családjába, a tápanyag összetétele annyira hasonlít a diófélékére, hogy gyakran sorolják mégis azok közé. Nagyszerű fehérjeforrás, gazdag káliumban és tele van vitaminokkal, melyek segítenek megőrizni a bőr, haj és izomtónus egészségét.
A diófélékből készült olaj, ha túlhevül, keserűvé válhat. Magas kalóriatartalmuk miatt mértékkel használjuk csak őket.
Fotó:
sxc.hu
A borsmenta tea hatásai a szervezetünkre

Ez az évelő növény a menta családjába tartozik, és gyakran használják fűszerként, valamint gyógyászati célokra.
Toxoplazmózis, amit érdemes tudni

Főleg kismamák ismerik ezt a kifejezést, pedig másokra is veszélyt jelenthet. Nézzük, mit tudunk róla.
Képernyőhasználat és szemromlás – Hogyan óvhatjuk látásunkat a digitális korban?

A modern világban a képernyők – legyen szó számítógépről, tabletről vagy mobiltelefonról – mindennapjaink szerves részévé váltak. Munka, tanulás, szórakozás és kommunikáció szinte elképzelhetetlen nélkülük.
Nyirokterápia – A szervezet öntisztító rendszere

A nyirokterápia egy olyan természetes, manuális kezelési módszer, amely a nyirokrendszer működésének serkentését szolgálja. A kezelés célja a nyirokfolyadék áramlásának javítása, a pangások megszüntetése, valamint a méreganyagok elszállításának elősegítése a szervezetből.
Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.