Menü

Nálunk is honosak (2. rész)

  • Dátum: 2013.05.08., 11:46

Összegyűjtöttük a hazánkban honos legfőbb gyógynövényeket. Ebben Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna fitoterapeuta és természetgyógyász volt segítségünkre.

6. Az ezerjófű (Centaurium umbellatum) eritaurint, gencianint és más keserűanyagot, illóolajat, szaponint, viaszt, gyantát, nyomokban nikotinsavat tartalmaz. Forrázatát étvágyserkentőként, főétkezések előtt 20 perccel fogyasztják. Keserűitalok készítésére is felhasználják. Forrázatát egy kávéskanál füvet egy csésze vízhez készítik.

7. A fehér fagyöngy (Viscum album) viszkotoxin nevű fehérjét, kolint, acetilkolint, szaponint, zsírsavat, enzimeket, gyantát, keményítőt, inozitot, mannitot tartalmaz. Áztatással készített kivonatát éhgyomorra fogyasztják, főétkezések előtt, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, tüdő, gyomor, bél és méhvérzést szüntető, valamint szívműködést serkentő hatása miatt. Két kávéskanálnyi füvet negyed  liter vízben 8-10 órán át szobahőmérsékleten áztatjuk, majd leszűrjük és fogyasztjuk.

8. A cickafarkfű (Achillea millefolium) eukaliptol tartalmú illóolajat, proazulént, amely a szárítás során kamazulénné alakul, achillein gliko-alkaloidot, flavonoidokat, cseranyagot, kolint, gyantát, akonitsavat, aszparagint, zsírosolajat, enzimet tartalmaz. Főzetét epe és májműködést serkentő, étvágyjavító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, hasmenésgátló, hámosító, húgyúti és légúti fertőtlenítő, vérzéscsillapító hatása miatt fogyasztják. Külsőleg vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, hámosító, emiatt ekcémák kezelésére is ajánlják. Főzetét két kávéskanál fűből, negyed liter vízből, három percig főzve készítik.

9. A gyermekláncfű (Taraxacum officinale) taraxacin nevű keserűanyagot tartalmaz.
A gyökérfőzetét vizelethajtó hatása miatt használják, előnye, hogy a szervezetből csak nátriumionokat ürít, a kálium visszamarad. A teája fogyasztása súlycsökkenéshez vezet, ezenkívül húgykő és vesekőképződést gátló, valamint vértisztító hatású. Levelei főzetét epehajtó, étvágyserkentő, májműködést javító hatása miatt fogyasztják. A gyökérfőzetét két evőkanál tört gyökérből, fél liter vízből öt percig forralva készítik. A levelek főzetét egy-két kiskanál fűből fél liter vízzel főzik össze.

10. Az orvosi zsálya (Salvia Officinalis) levelei kifejezetten egészségesek. Tujon és eukaliptol tartalmú illóolajat, pikroszalvin és más antibiotikus hatású anyagot, glikozidát, savanyú szaponint, fitoncidot, ösztrogén hatású anyagokat, szerves savakat, kotinamidot, viaszt tartalmaz. Forrázatát, a légutak hurutos megbetegedéseiben és húgyúti fertőtlenítőként használják. Külsőleg torok és fogíny gyulladás esetén, öblögetőként alkalmazzák.
Forrázatát egy kiskanállal egy csésze vízhez készítik.

Sorozatunk előző része:
Nálunk is honosak

Fotó:
sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.