Menü

Házi praktikák VI: tojásfelfújt megmaradt hímes tojásból

  • Dátum: 2013.04.02., 22:12

Mit kezdjünk a húsvét után megmaradt hímes tojásokkal? Ajánlunk egy remek receptet, melynek segítségével egy igazi tavaszköszöntő ételt készíthetünk.

Hozzávalók:
- egy csomag burgonyapürépor, vagy négy személyre saját készítésű burgonyapüré
- egy kis doboz sűrített paradicsom,
- őrölt szerecsendió
- egy teáskanál piros paprika
- 3 tojás
- 8 kemény tojás
- 20 dkg darált hús 1 gerezd fokhagyma
- 2 kis fej vöröshagyma
- só, bors, egy kevés majoránna
- fél kígyóuborka
- 2 paradicsom
- egy csokor petrezselyem
- olaj
- zsemlemorzsa

Elkészítés:

A vöröshagymát apró kockára vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majoránnával erősen fűzserezzük és puhára pároljuk. Megszórjuk liszttel, majd rövid ideig pirítjuk és hagyjuk kihűlni.

A burgonyapüréhez keverjük a piros paprikát, a sűrített paradicsomot és őrölt szerecsendiót keverünk bele. A kígyóuborkát vastagabb szeletekre, a paradicsomokat negyedekre vágjuk.
A felfújt formát vagy a jénai tálat olajjal kikenjük, zsemlemorzsával beszórjuk. Ebbe öntjük a burgonyapürét. A megtisztított kemény tojásokat ráhelyezzük. A darált húst összekeverjük az uborkával, paradicsommal és ráterítjük a tojásokra és a burgonypürére. A három tojást felverjük, megsózzuk, belekeverjük a finomra vágott petrezselymet és az egészet a felfújtra önjük.

Előmelegített sütőben 170 fokon 40-50 percig sütjük. Friss fejes salátával igazi tavaszköszöntő ételt.

Kapcsolódó cikkeink:
Házi praktikák V.: a sonkafőzés
Házi praktikák IV: a mosószóda
Házi praktikák III: Mossunk olcsóbban, környezetbarát módon
Házi praktikák II. rész
Házi praktikák I. rész

Fotó: sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.