Menü

Rejtélyes női betegség- Az endometriózis

  • Dátum: 2013.03.22., 08:10

A termékeny korosztály 5-20 %-át érinti ez az alattomos betegség, melynek felismerését az is nehezíti, hogy sok nő nincs tisztában olyan fogalmakkal, mint a normális menstruációs ciklus.


Ez a rejtélyes női betegség leginkább a termékeny korosztálynál jelentkezik, kezelés nélkül meddőséget is okozhat. Fontos tudni, hogy semmi köze a rákbetegséghez, akkor beszélünk endometriózisról, ha a méhnyálkahártyához hasonló sejtek vagy szövetek a méhűrön kívül helyezkednek el. Ilyen „elszabadult” szövetek jellemzően a kismedencében találhatóak, de előfordulhatnak akár még szemben és ízületekben is. Szintén gyakran diagnosztizálják a vastagbélben és a húgyhólyagban.

A betegség vezető tünete a fájdalmas menstruáció, valamint a krónikus kismedencei fájdalom is utalhat endometriózisra. Utóbbi azt jelenti, hogy a fájdalom a kismedencében a menzesztől függetlenül legalább 6 hónapig fennáll. A betegséghez kapcsolódóan hazánkban is végeztek vizsgálatot, kiderült, hogy 10 nőből 8 nő nem tanulta, hogy milyen a normális menstruációs ciklus, ezért sokan nem is sejtik, hogy a fájdalmas menzesz nem természetes, hanem egy betegség tünete lehet. A betegséget jelezhetik még a következő tünetek is: görcsös menstruáció, bőséges vérzés, fájdalom közösüléskor, deréktáji fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés.

Az ismeretek hiánya mellett az is nehezíti a betegség felismerését, hogy a tünetek más betegségre is utalhatnak. A kezeletlen endometriózis súlyos szövődményhez, akár meddőséghez is vezethet.A betegség rejtélyességét az is fokozza, hogy a pontos okát nem ismerik, persze vannak különböző elméletek róla. Valószínűleg több tényező együtt járása eredményezi az endometriózist, kockázati tényezők között tartják számon például: a bőséges menstruációt, a rövid ciklust, méhen belüli fogamzásgátló eszköz hosszantartó viselését, és a túlsúlyt is.

A kezelés leginkább műtéti beavatkozáson alapszik, mely során egy komoly szakmai team (urológusból, sebészből és nőgyógyászból álló szakmai csoport) ellenőrzése alatt eltávolítják a rossz helyen előforduló szöveteket.

Fotó:
sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.