Menü

Reflexterápia- A természetgyógyászat tárházából

  • Dátum: 2013.03.16., 19:54

Nem új dolog van a nap alatt, a reflexológia akárcsak az akupunktúra épít a szervezet öngyógyító képességére, izgalmas komplex terápiáról van szó, amely diagnosztikai, tüneti és teljes kezelést is jelenthet.

A terápia alapja a homeosztázis, ami azt jelenti, hogy a szervezet öngyógyító képességgel bír, és az egyensúlyi állapot helyreállítására törekszik, ebből adódóan érdemes ezt a gyógyító mechanizmust elősegíteni.
Testünkön sok-sok aktív pont, vagy más néven aktív zóna található, ezek ingerlésekor (például: nyomás, masszírozás), visszahatást érhetünk el a hozzájuk tartozó szervekben, testrészben.

A reflex zónák kölcsönhatásban vannak a szervezet különböző részeivel, úgy is elképzelhető, hogy energiapályák révén összekötetésben vannak, ezeken keresztül érhetünk el gyógyító hatást. Tehát például a kézen meg vannak a különböző szervek reflex pontjai, és ha valahol probléma jelentkezik, valamilyen betegség, akkor a megfelelő zóna stimulálásával a szervezet öngyógyító képességére építhetünk.
A láb és a kéz reflexzónáinak masszírozásával elérhető gyógyhatások a következőek lehetnek. Fájdalomcsillapító hatása van, mivel az aktív pontokon inger hatására endorfin szabadul fel. Elősegíti a salakanyagok kiválasztását, és ezzel a módszerrel még az idegrendszeri feszültségeket is oldhatjuk. A reflexzóna- masszázs serkenti a vér- és a nyirokkeringést.

A kezelést saját magunk is végezhetjük kezeinken és lábainkon, persze ehhez a reflexzónák nagyon pontos ismerete szükséges. Ezekről készültek térképek, amelyek azonosítják, hogy mely szervünknek hol található a reflex pontja. A kezelést minden esetben kényelmes testhelyzetben kell végezni, bőrápoló krémeket a terápia előtt és közben nem szerencsés használni, mivel eltömítik a pórusokat.
A reflexológia diagnózis felállítására, tüneti kezelésre és komplex kezelésre is alkalmas csecsemőkortól időskorig. Természetes, a szervezet öngyógyító mechanizmusainak működését elősegítő módszer, amelyet ugyan önmagunkon is ki tudunk próbálni, mégis érdemes előtt tájékozódni vagy szakemberhez fordulni.

Fotó:
sxc.hu

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.