Menü

Vezető gazdi - megadó, boldog kutyus

  • Dátum: 2013.03.09., 14:08

A „Cesar Millan láz” óta különösen népszerűvé vált a kutyapszichológia, a „csodálatos kutyadokinak” becézett férfi műsoraiban a kutya- gazdi viszony helyreállításán igyekszik. Legfőbb mottója arra vonatkozik, hogy a kutyák nem emberi pszichével rendelkeznek, és nem szavakkal kommunikálnak.

Bár sokan gondolják talán úgy, hogy túlzásokba esünk a kutyákkal kapcsolatban, hiszen ők csak állatok, nem kell olyan komolyan kezelni ezt a dolgot. Valóban ők elsősorban állatok, amiből nem az következik, hogy alacsonyabb rendűek az embernél, és nem lehetnek boldogok, hanem hogy másra van szükségük, mint nekünk.

Néhány alapszabályt nem árt tisztázni annak érdekében, hogy megértsük házi kedvenceink viselkedését. A kutyák nem szavakkal kommunikálnak, hanem energiával, ezért a gazdinak ezen a szinten kell tudtára adni a helyes viselkedést, ami nem más, mint a nyugodt megadó magatartás. Ezt emberi szemmel pejoratív uralkodásnak is tekinthetnénk, de tudnunk kell, hogy a kutya számára a legfontosabb az irányítás, vezetőre van szüksége, és mindennap ki kell számára jelölni a megfelelő viselkedést. Gazdiként tehát a legfontosabb feladat a nyugodt, vezetői magatartás mutatása. Ha a kutya megnyugodott és megfelelően kiegyensúlyozott állapotba került, akkor jöhet a szeretet és az izgalom.

A falkavezér szerep nem attól függ, hogy valaki férfi vagy nő, a kutyák esetében ez lényegtelen. Az engedelmes tudatállapotot mindig el kell érni, például ha a kutya ideges és domináns addig nem kap enni. Az energiaszint megértéséhez, az is jó példa hogy hogyan zajlik egy távozás vagy megérkezés. Sokan, amikor hazaérkeznek szeretetük jeléül gügyögve, érzékenyen köszönnek a kutyájuknak, ez nem jó, mivel izgatott lelkiállapotot sugároz. A gazdi így izgatott energiaforrássá válik, ez pedig a kontroll elvesztését jelenti. A másik jó példa az energiaszint kérdés kapcsán az, amikor egy kutya ideges, feszült, agresszív. Ha ilyenkor simogatással próbáljuk meg lenyugtatni, csak azt érjük el, hogy megerősítjük a helytelen tudatállapotot, a kutyák ugyanis nem ismerik az együttérzést, és nem értékelik a gyengédséget. Mivel mindez bizonytalanságot sugároz feléjük, számukra pedig alapvető szükséglet az irányítás, és a szabályok.

Az is fontos hogy fizikai és pszichés kihívást nyújtsunk a kutyáink számára, az energiák levezetése sokban segíti a gazdit abban, hogy 100%-os kontrollal rendelkezzen háziállata felett. Persze annak ellenére, hogy a gazdi az irányító, ne feledjük, ez egy kölcsönös viszony, amelynek harmóniája az ember számára is nagyon fontos.

Fotó: sxc.hu

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.