Menü

Mit jelent a pH érték?

  • Dátum: 2013.02.26., 12:27

Hogy testünk ne csak egy rejtélyes fekete doboz legyen számunkra, néhány alapvető dolgot érdemes megtudnunk róla. A pH érték fogalmát gyakran hallhatjuk reklámokban, és láthatjuk főként kozmetikai termékeken feltüntetve, tehát nem ismeretlen számunkra, mégsem biztos, hogy tisztában vagyunk a jelentésével.

Nem kell szakértőnek lennünk, de szükség van egy kis kémiára. Leegyszerűsítve, a pH érték jelentéséhez alapvető ismeret, hogy az ionok lehetnek pozitív, illetve negatív töltésűek. A különböző oldatok, vizek hatása annak függvényében savas vagy lúgos, hogy milyen arányban tartalmaznak pozitív töltésű ionokat, azaz kationokat, illetve negatív töltésű ionokat, azaz anionokat. Ha ezek száma megegyezik, akkor semleges kémhatásról beszélhetünk.

A pH érték tulajdonképpen a kémhatást jelöli, amit 1-től 14-es értékig szoktak mérni, ezen a skálán az 1-es a legsavasabb, a 14-es pH érték pedig a leglúgosabb. Például az ecet, a narancslé vagy a szénsavas üdítők savas folyadékok. Ha ezeket fogyasztjuk, akkor az elvileg savas hatású, de a folyamat nem ennyire egyszerű, mivel más bevitt anyagokkal vegyülnek, ezek keveréke pedig megint más pH értéket idéz elő.

Az élelmiszerek döntő többsége savas irányba mozdítja el a sejtjeinkben található víz pH értékét, ezért fontos a folyamatos lúgosítás. Ezt megtehetjük például a citromkúra segítségével, ami ellentmondásosnak tűnhet, de fontos tudnunk, hogy bár a citrom savas gyümölcs, mégis emésztéskor lúgos hatást vált ki, ezért tisztító ereje jelentős.

Említettük, hogy a pH érték meghatározására használt skálán az 1-es a legsavasabb, a 14-es pedig a leglúgosabb értéket jelöli. Mindennek lényege és fontossága abban rejlik, hogy az emberi test közel 70%-a víz, melynek optimális esetben 7 körüli a pH értéke, ez pedig semleges kémhatást jelent. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal befolyásoljuk a szervezeten belüli sejtekben található víz pH értékét. A semleges érték megőrzése lenne az optimális, ha nem megfelelően táplálkozunk a pH érték csökkenése és növekedése hosszabb távon egészségügyi problémákat okozhat például vesekárosodást.

Fotó: sxc.hu

A borsmenta tea hatásai a szervezetünkre

Ez az évelő növény a menta családjába tartozik, és gyakran használják fűszerként, valamint gyógyászati célokra.

Toxoplazmózis, amit érdemes tudni

Főleg kismamák ismerik ezt a kifejezést, pedig másokra is veszélyt jelenthet. Nézzük, mit tudunk róla.

Képernyőhasználat és szemromlás – Hogyan óvhatjuk látásunkat a digitális korban?

A modern világban a képernyők – legyen szó számítógépről, tabletről vagy mobiltelefonról – mindennapjaink szerves részévé váltak. Munka, tanulás, szórakozás és kommunikáció szinte elképzelhetetlen nélkülük.

Nyirokterápia – A szervezet öntisztító rendszere

A nyirokterápia egy olyan természetes, manuális kezelési módszer, amely a nyirokrendszer működésének serkentését szolgálja. A kezelés célja a nyirokfolyadék áramlásának javítása, a pangások megszüntetése, valamint a méreganyagok elszállításának elősegítése a szervezetből.

Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.