Menü

Lassan ébredeznek

  • Dátum: 2013.02.22., 13:05

Az év ezen időszaka, a télutó és a kora tavasz a legalkalmasabb arra, hogy átültessük szobanövényeinket, megtisztítsuk és fertőtlenítsük a balkonnövények edényeit, gondoskodjunk a pótlásukról, vagy az áttelelt példányokról.

A tél végén, az úgynevezett nyugalmi időszak végén gyakran tapasztaljuk, hogy a szobanövényeink felélik, felemésztik a földjüket, kiszívják belőle a tápanyagot és előfordul, hogy kinövik a cserepüket is. Ha növény akkorára nő, hogy saját súlyától esetleg megbillen, vagy a cserép alsó, vízelvezető nyílásain kibújtak a gyökerek, esetleg a virág annak dacára nem fejlődik, hanem kókadozik, hogy rendszeresen öntözzük és ápoljuk., akkor biztosan itt az ideje az átültetésnek.
Először is két számmal nagyobb cserepet kell keresnünk, vagy ha a növényünk azt kívánja, hogy szétszedve a gyökerénél többfelé ültessük, akkor három-négy azonos nagyságú edényt kerítsünk elő. Amennyiben égetett cserépbe ültetjük a kiszemelt szobanövényt, akkor az edényt egy éjszakára mindenképpen áztassuk be. Nem árt a földet is előkészíteni, tartsuk nedvesen a helyiség hőmérsékletén.

Aztán az átültetendő növényt üssük ki a cserépből, s a gyökér felületéről morzsoljuk le a földet, mert csak így tudjuk átvizsgálni a gyökérzetet. Távolítsuk el a sérült részeket. A szakemberek azt tanácsolják, vágjuk le a gyökérlabda alsó egyharmadát, így elősegíthetjük, az új gyökerek oldalsó és lefelé irányuló növekedését, illetve megakadályozzuk a spirális gyökérnövekedést. Aztán alaposan öntözzük be a növényt, majd tegyük az új cserépbe úgy, hogy annak pereme két-három centiméterrel magasabban álljon. A megmaradt földlabda körül tömörítsük a földet, ügyelve arra, hogy a növény ugyanolyan mélyen maradjon, mint előzőleg volt. Zárásként öntözzük meg, majd az új konténert helyezzük huzatmentes helyen néhány napig, s csak ezután tegyük vissza az eredeti helyére.

Eljött az ideje annak is, hogy megtisztítsuk és fertőtlenítsük a balkonedényeket.  Az áttelelt növények hamarosan elérkeznek a nyugalmi időszak végéhez, ezért a növekedési időszak kezdetén ajánlatos visszavágni azokat. Nemcsak kedvező formájúra alakíthatjuk őket, hanem a levágott hajtások meg is erednek, így szaporíthatjuk is őket.

Fotó: sxc.hu

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.