Menü

A gyógyvizek árthatnak is

  • Dátum: 2013.02.21., 17:20

A gyógyvizeket az oldott ásványi anyagok mennyisége alapján sorolhatjuk különböző típusokba, hatásaik nagyon eltérőek lehetnek, ha nem vagyunk elég felkészültek gyógyulás helyett igen kellemetlen élményben lehet részünk.

A magyar gyógyvizek vonzóereje belföldön és külföldön is magas szinten érvényesül, főleg manapság mikor a wellness igen csak közkedvelt és elterjedt időtöltés. Szerencsések vagyunk, hogy nem kell sokat utaznunk ahhoz, hogy találjunk egy fürdőt ahol a kellemest összeköthetjük a hasznossal, vagyis hogy az élményfürdőzés mellett mindjárt egészségünkért is tegyünk valamit.

A gyógyvíz azonban káros és kellemetlen is lehet, ha nem tájékozódunk előre az adott víz alkotóelemeiről és hatásairól. Ha orvosi kezelés részeként keresünk fel gyógyvizeket, akkor egy ellenőrzöttebb körülmények között gyógyulhatunk, ha azonban magunktól kerekedünk fel, hogy ilyen-olyan panaszainkat enyhítsük, tudatosabbnak kell lennünk. Fontos utánanéznünk, hogy milyen típusú gyógyvizek vannak, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak szervezetünkre. Manapság az internet világában ez nem olyan bonyolult feladat, a gyógyfürdők általában rendelkeznek honlappal, melyeken érdemes megkeresni a gyógyhatás mellett az ellenjavallatokat is.

Összeszedtünk néhány híresebb gyógyfürdővel kapcsolatos alapvető információt.

A sárvári gyógyvíz jódos, brómos és konyhasós, amely többek között prosztatagyulladások, menstruációs zavarok, nőgyógyászati betegségek esetén lehet jótékony hatású. Ugyanakkor ellenjavallt súlyos visszérbetegségek, szívelégtelenségek, trombózis és terhesség esetében.

A büki gyógyfürdő alkáli, hidrogén-karbonátos, magas kalcium- és magnéziumtartalmú. Alkalmas mozgásszervi betegség, porckopás, csontritkulás, krónikus ízületi gyulladások kezelésére. Továbbá hatékony lehet nőgyógyászati és urológiai gyulladások esetén. Súlyos szív és érrendszeri betegségeknél viszont nem ajánlott.

Harkányban kénes és alkáli gyógyvíz található, amely hasznos lehet szív- és érrendszeri, és mozgásszervi megbetegedéseknél, hatékonyan alkalmazható pikkelysömör kezelésére. Általában az alkalikus gyógyvizek ellenjavalltak coli fertőzések és vesekő esetén.

A hajdúszoboszlói gyógyfürdő jódos, brómos, konyhasós termálvíz, jótékonyhatású lehet magas vérnyomásra, köszvényre, prosztatagyulladásra. Alkalmas még meddőség és idült bőrbetegségek (pl.: ekcéma) kezelésére. Nem ajánlott rákos, rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén.

Ilyen alapvető információkat minden esetben érdemes összegyűjteni mielőtt felkeresünk egy gyógyfürdőt, mivel akár igen kellemetlen élményben is részünk lehet. Például egy köszvény betegség esetén, vannak ajánlott gyógyvizek, melyek csökkentik a húgysav szintet, ezáltal enyhítik a panaszokat, de olyanok is vannak, amelyek kifejezetten felerősítik a tüneteket. Ha valaki állapotos, akkor pedig általában egyik gyógyvíz sem ajánlott, de érdemes ki kérni orvos véleményét is.

Fotó: sxc.hu

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.