Menü

Az erdei fenyő titka

  • Dátum: 2013.02.19., 20:58

Földünk egyik legismertebb faféléje a fenyőfa. A világon mindenütt megtalálható, itt a mérsékelt övi éghajlaton is akadnak őshonos fajtái. A fenyő különböző részeit számtalan dolgoKra hasznosítják, most a tűlevelekből készült fenyőolajat mutatjuk be.

Gyakorlatilag mindenféle fenyő tűleveléből készítenek olajat, amit párologtatásra, fürdővízbe, krémekhez adva, bedörzsölve alkalmazhatunk. Nagyjából egy deciliter olaj elkészítéséhez 100-500 kilogramm fenyőtű szükséges. Az olajat vízgőz desztillációval állítják elő.

A fenyőolaj illata a citroméhoz hasonlít, leginkább légúti betegségek megelőzésére, gyógyítására használják. Köptető, nyákoldó, hurutoldó hatású. Remek köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és antibakteriális, fertőtlenítő hatású is egyben. Utóbbi hatása miatt a kozmetikai iparban is előszeretettel alkalmazzák. Különböző csípések, vagy kiütések esetén is kipróbálhatjuk, ilyenkor a szakértők azt ajánlják, 1 deciliter vízbe csepegtessünk két csepp fenyőolajat, amit keverhetünk két csepp mentával, vagy teafa olajjal, rázzuk össze, majd kezeljük a piros felületet.

A fitoterapeuták az erdei fenyő olaját azoknak is ajánlják, akik komoly idegi terhelésnek vannak kitéve. Az erdei fenyő olaja ugyanis oldja az idegfeszültséget, a bűntudat érzését, enyhíti a lelkiismeret furdalást, illetve segít azoknak, akik kényszeresen vágynak a tökéletesség után. Az erdei fenyő olaja abban is segítségünkre lehet, hogy megtaláljuk önmagunkban a szellemi függetlenséget, elfogadjuk magunkat. A lelki bajokon kívül a reumásoknak és a tüdőbetegeknek is ajánlják. Érdekes megfigyelés, hogy általában a tüdőszanatóriumokat is a fenyőligetek, fenyőerdők közepébe létesítették, mert már régóta köztudott, hogy az ilyen betegségben szenvedők kissé megkönnyebbülnek ebben a környezetben.

A törpefenyő olaj is igen ismert, amely ugyancsak fertőtlenítő, idegerősítő, nyugtató hatású és oldja a fáradtságot is.

A házi patikánkban elengedhetetlen szer sokféle alkalmazása miatt. Patikai tiszta szesszel összekeverve a fájós végtagokat, derekat is bedörzsölhetjük vele, fürdővízbe csepegtetve pedig különösen hatékony a nátha, megfázás kezelésére. Lefekvéskor pedig a hátunkat, mellkasunkat dörzsöljük be vele, megkönnyítve alvás közben a légzést.

Fotó: sxc.hu

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.