Menü

Ősi eredetű Bálint-nap

  • Dátum: 2013.02.14., 09:14

A Valentin-nap hazánkban az 1990-es évek közepétől újra közismertté vált. A szerelmesek ünnepeként tartjuk számon. Így volt ez több évszázaddal ezelőtt is, ráadásul számos érdekes népszokás, hagyomány kötődik Szent Bálint napjához.

Már az ókori Rómában ősi eredetű pásztorünnepeket tartottak február 13 és 15-e között. Szent Bálint története azonban II. Claudius császár uralkodásáig vezethető vissza. A hiedelem szerint Terni püspöke keresztény hite miatt kivégzésre várt és a börtönben őre vak leányának visszaadta a látását a hitével. Mindez február 14-én történt. A legenda úgy szól a püspök megeskette a fiatal párokat, a katonákat is, akiknek a császári parancs szerint tilos lett volna házasságra lépniük. Ide eredeztethető vissza, hogy Szent Bálint később a jegyesek és szerelmesek védőszentjévé vált.

Hazánkban már a középkorban is jól ismerték Szent Bálint napját. Erre az egyik legrégebbi nyelvemlékünkben, az Érdy-kódexben is találunk utalásokat. A középkori naptárak, misekönyvek is beszámolnak Bálint-napjáról és számos néphiedelem kötődik február 14-hez.

A babona szerint ilyenkor a plátói szerelmeseknek sem szabad feladni a reményt, bátran megvallhatják érzelmeiket a kiválasztottjuknak. Akire viszont már rátalált az igaz szerelem, annak kilenc magos almát kell ennie, s a magokat egy óvatlan pillanatban párja zsebébe kell csempésznie, így örökre egymáséi lesznek. Egy másik hagyomány szerint egymás hajszálát kell belesütni a tésztába és azt kell megenni, hogy az érzelmek soha ne hűljenek ki. Valentin-napon tilos megsértődni, megharagudni, ilyenkor még az is megengedett, hogy a párok korábbi szerelmeikről meséljenek egymásnak.

A magyar népi hiedelem azt mondja, ezen a napon találnak maguknak párt a verebek és a vadgalambok is ilyenkor térnek vissza. Ha ezen a napon kezdődik meg a fák metszése, fák ültetése, biztosan bő termésre számíthatnak a gazdák. Sőt a vetőmagot is ilyenkor kell beszerezni.

Szent-Bálint a nyavalyatörésben, vagyis az epilepsziában szenvedőknek enyhülést ad, ezért ők február 14-én imádkoznak hozzá.

A kőművesek is február 14-én mennek misére, hogy oltalmat kérjenek Szent Bálinttól.

Hazánkban több templomot, kápolnát is Szent Bálint tiszteletére szenteltek meg, az egyik leghíresebb ezek közül a bólyi kápolna.

Külföldön is a szerelmeseké ez a nap. Az angolszász országokban már a XIV. századtól jellemző, hogy a párok egymást apró ajándékokkal lepik meg. Az Egyesült Államokba angol kivándorlók vitték el ezt a szokást, majd a II. világháború idején az amerikai katonák Németországot is megismertették ezzel a hagyománnyal. Az első Valentin-napi bált Nürnbergben rendezték meg 1950-ben.

Érdekes, hogy Japánban a lányok, asszonyok adnak csak ajándékot. A nők ilyenkor férjüknek, férfi kollégáiknak, főnökeiknek valami aprósággal kedveskednek, s a fiatal lányok is ily módon vallanak szerelmet kiválasztottjuknak.

Olaszországban a párok tavak, folyók partjai mentén találkoznak, s itt valamire (általában kerékpártárolóra) rázárják a monogramjukkal ellátott lakatot, a kulcsot pedig a vízbe dobják.

Kapcsolódó cikkünk:

Valentin-napi őrület
Romantikus filmek estére
Valentin-nap: A megosztó ünnep

Fotó: sxc.hu

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.