Menü

Élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos tippek utazóknak

  • Dátum: 2013.02.08., 19:08

Sok európai számára az őszi és a téli szezon ideális időszak arra, hogy több egzotikus vakációs úticélt fedezzenek fel, de az utazóknak óvatosnak kell lenniük, különösen, ha a fejlődő országokat szeretnék meglátogatni.

Háromból egy utazó betegszik meg a szennyezett élelmiszerektől vagy víztől, leggyakrabban az utazók hasmenésétől (UH) szenvednek. A megbetegedések aránya 80 %-ra is emelkedhet azoknál, akik magas kockázatú helyeken tartózkodnak Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. De ne essen pánikba: megelőzheti az élelmiszer vagy víz által okozott betegségeket feltéve, hogy elővigyázatosságból megtesz bizonyos lépéseket.

Miért betegednek meg az utazók?

A szennyezett víz vagy élelmiszer egy sor különböző betegséget okozhat, amelyek az enyhe és rövid ideig fennálló tünetektől kezdve (pl. hányás, hasmenés) a hosszabb és súlyosabb betegségekig (pl. kolera, tífusz, hepatitis A). A trópusi és szubtrópusi országok látogatói bélrendszeri parazitákkal, mint például férgekkel is megfertőződhetnek.

Ha külföldre utazunk, olyan hirtelen változásoknak tesszük ki magunkat, amelyek lecsökkentik a természetes immunrendszeri védelmünket. Feltehetően kevesebbet alszunk és stresszelhet bennünket a normál étkezési szokásaink megzavarása és az eltérő környezettel való találkozás. Olyan baktériumokkal is találkozhatunk, amelyekkel való megküzdéshez a testünk nincs hozzászokva és az egészségügyi kockázatot növelheti a meleg éghajlat vagy a nem higiénikus feltételek, amelyek kedveznek a veszélyes mikroorganizmusok növekedésének és elterjedésének.

Mit tehet Ön annak érdekében, hogy csökkentse a fertőzés kockázatát?

Attól függően, hogy melyik országba utazik, a súlyosabb betegségek elleni védőoltásra lehet szüksége. Ha magas kockázatú helyekre utazik, antibiotikumok vagy más vegyi készítmények megelőző jellegű szedése hatásos lehet az utazók hasmenésének bizonyos formáival szemben. A probiotikumokat (‘egészséges’ baktériumokat) tartalmazó termékek sokkal szelídebb megközelítések lehetnek, habár az utazók hasmenésével szembeni hatásosságukat még bizonyítani szükséges. Egyszerűbben, azáltal erősítheti az immunrendszerét, hogy jól alszik, és egészségesen táplálkozik, mielőtt elutazik otthonról. Amikor utazik, vegye figyelembe, hogy a leggyakoribb fertőzés a szennyezett vízből és az étel szabálytalan kezelésétől származhat. Így a józan ész és az alapvető higiénia, mint például az étkezés előtti kézmosás (forralt vagy biztonságos vízzel) hatásos módja annak, hogy megvédje magát. Ugyanakkor az alábbi tippeket is követnie kell.

Biztonsági tippek

• Szigetelt tartályokból származó, lehetőleg szénsavas vizet igyon - ha kétségei támadnak, kezelje a vizet egy megbízható szűrőrendszerrel vagy valamilyen fertőtlenítőszerrel, például jóddal.
• Ne tegyen jégkockát az italába és győzödjön meg róla, hogy biztonságos vizet használ az élelmiszerei leöblítéséhez és a fogmosáshoz.
• Ne vásároljon élelmiszert, ételt olyan utcai árusoktól vagy más élelmiszerboltokból, ahol a szegényes higiénia jeleit tapasztalja.
• A pasztőröztetlen tejet forralja fel.
• Főtt, sült ételeket fogyasszon, meggyőződve arról, hogy azok alaposan át lettek főzve, sütve és nem tárolták őket órákon át szobahőmérsékleten.
• Hámozza meg a gyümölcsöket és a nyers zöldségeket, a megrongálódott gyümölcs héjat távolítsa el
• Ne fogyasszon olyan salátákat, amelyek feltehetően szennyezett vízzel lettek megmosva.
• Ne fogyasszon olyan élelmiszereket, ételeket, amelyekre valószínűleg legyek vagy rovarok szállhattak, mászhattak rá.
• Ne fogyasszon hőkezeletlen kagylót és nyers vagy nem kellően átsült tojást, szárnyashúst vagy húst tartalmazó ételeket.
• Egyes országokban mérgező bio-toxinok lehetnek a halakban és a kagylóban, helyben kaphat tanácsot

Mit tegyen, ha megbetegszik?

A hasmenés a legvalószínűbb tünetegyüttes, amelyben szenvedhet, veszélyes kiszáradást képes előidézni. Csomagoljon orális rehidráló folyadékokat vagy vegye meg ezeket külföldön. Gyakran úgy jelennek meg, mint egy por, amelyhez forralt vagy tisztított vizet kell öntenie. Forduljon orvoshoz, ha a hasmenés 24 óránál, a hányás 12 óránál tovább is fennáll, ha a széklet vért tartalmaz vagy lázas, vagy súlyos izomgörcse van!

Hivatkozások
1. Evans MR, Shickle D, Morgan MZ. Travel illness in British package holiday tourists: prospective cohort study. J Infect. 2001, 43:140-7.
2. Saarela M et al. Gut bacteria and health foods - the European perspective. International Journal of Food Microbiology. 2002, 78: 99– 117.
Forrás: eufic.org
Fotó: sxc.hu

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.