Menü

Ártalmatlan babonák

  • Dátum: 2013.02.08., 17:04

Sokan sok mindenben hisznek, de a legelterjedtebb hiedelmek mindig babonákhoz kapcsolódnak. Van, amit azért tartunk be, mert hiszünk benne, van, amit azért, mert félünk, hátha most az egyszer működni fog és mi nem tettünk ellene.

A babona vagy hiedelem szűk értelemben olyan, a világ mágikus szemléletéből fakadó hitet, vagy erre épülő tevékenységet jelent, ami, általában tévesen, közvetlen ok-okozati összefüggést tulajdonít ilyen viszonyban valójában nem álló dolgoknak, az esemény mozgatóiként sokszor természetfeletti erőket elképzelve. 

A babona a hitetlen ember számára fogódzópont előre nem látható helyzetekben, és inkább valláspótlék, mint hamis istentisztelet. A hívők esetében a babonaság lehet tréfa is. A komolyan vett babona bűn az első parancsolat és a vallásosság erénye ellen, a katolikus egyház komolyan óvja tőle híveit.

Az egyik leggyakoribb hiedelem a 13-as számhoz kapcsolódik, olyannyira beépült már a köztudatba, hogy olyan területeken is jelentkezik, ahol nem is gondolnánk. A repülőkön nincs 13. sor, a Forma-1-es pilóták között nem osztják ki a 13-as versenyzői számot, a felhőkarcolókban nincs 13. emelet.

Ha valaki csillagos éjszakán felnéz az égre és lát egy hullócsillagot, gondolkodás nélkül kíván valamit és el sem mondja a másiknak, nehogy ne teljesüljön.

A fekete macskáról már többféle verziót is hallhattunk, ha balról jobbra szalad, akkor nem kell félnünk, viszont ha jobbról balra, akkor már kezdhetünk félni. Szerencsére vannak azonban megoldások, miként lehet feloldani a babonát: 1. Megvárhatjuk, amíg elhalad előttünk valaki más, így ő semlegesíti az átkot. 2: Ha nincs időnk várni, lépjünk vissza hármat, és köpjünk át a jobb vállunk felett. 3: Beszerezhetünk otthonra egy fekete macskát, ami közömbösíti az átkot (arról nincs információnk, hogy megteszi-e egy közönséges porfogó csecse-becse, vagy élőt kell beszereznünk). 4: Tartsunk a zsebünkben holdfénynél delejezett macska amulettet.

Sokféle babonát ismer a néphagyomány és mi is mindmáig, de életünket legboldogabban úgy látszik mégis akkor élhetjük, ha lehetőleg fittyet hányunk rájuk.

Horváth Barbara
sxc.hu

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.