Menü

Víztisztítás otthon

  • Dátum: 2013.02.06., 22:53

Egyre népszerűbbek a háztartásokban használt víztisztító berendezések. Nem véletlenül, hiszen a magyar szennyvíztisztítás hiába megfelelő, akarva, akaratlanul is több tonna gyógyszerhatóanyag kerül a természetes vizeinkbe, s ezek többségét nem tudják ki- és megszűrni, így a csapvízzel rengeteg káros anyag jut be a szervezetünkbe. A jó minőségű, otthon is használható szűrőkkel azonban lecsökkenthetjük az említett számtalan szennyeződés bejutását.

A szennyvíztisztítás megjelenése visszavezethető egészen az ősi kultúrákig. A víztisztítás legkorábban az egyiptomi és római ókori közösségekben figyelhető meg. Ezekben az ősi társadalmakban már ismerték a csatornázást, amellyel igyekeztek megoldani a felgyülemlett szennyvíz elvezetését.

Az egész világon egyébként megfigyelhető, hogy a nagyobb városok mindig egy-egy nagyobb folyó mellé települtek. Vagyis rövid időn belül a folyók vizei szennyezettekké váltak, amit eleinte úgynevezett parti tisztítással próbáltak orvosolni. Ez azt jelentette, hogy a szennyvíz zavarosságát a lebegő szennyeződések eltávolításával próbálták megoldani. Ehhez különböző szűrőket, rácsokat használtak.

Komolyabb áttörést jelentett később, amikor már nemcsak megszűrték a szennyvizet, hanem előülepítést is használtak.
Hiteles orvosi kutatások bizonyítják, hogy a csapvízből az alapos szűrés dacára rengeteg káros anyag jut a szervezetünkbe. Csak Budapesten évente 20 tonna gyógyszerhatóanyag kerül az ivóvízbe, főleg női nemi hormonok, antibiotikumok, illetve fájdalomcsillapítók. A jelenlegi szennyvíztelepi technológiák ugyanis ezeket nem képesek kiszűrni, ezért a szakértők otthoni víztisztító berendezés alkalmazását javasolják. Léteznek már olyan hatékony szűrőberendezések, amelyeket például a kórházakban is használnak, amikkel nemcsak megtisztíthatjuk a vizet, hanem akár savas, vagy lúgos víz előállítására is képesek lehetünk.

A szakvélemények szerint egyébként a világon az egyik leghatékonyabb módszer, az úgynevezett ozmózis víztisztítás. Ez eltávolítja a rákkeltő flourt, amit Svédországban a fogkrémekből már ki is tiltottak, megszűri a hormonokat, a klórozás melléktermékeként a magzatra veszélyes trihalometánt, és összességében eltávolítja a csapvíz szennyeződéseinek 99,8 százalékát.

Fotó: sxc.hu

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!