Menü

Dohányzás: tévhitek és akaraterő

A dohányzással kapcsolatos tévhiteket egy részét gyakran használják kifogásként azok a dohányosok, akik nem tudnak leszokni.

A dohányzás egészségkárosító hatását még a dohányosok sem vitatják, de számos olyan tévhit terjed, aminek nincs alapja. A legcélravezetőbb megoldás az életmódváltás, vagyis a cigi helyett sportolás és egészséges étrend. De lássuk a tévhiteket!

Ráérek leszokni

Sokan már általános iskolás korban elkezdik a dohányzást, de a középiskolás és egyetemista korszak is vízválasztó e tekintetben. A fiatalok azt hiszik, hogy rájuk még nem olyan káros a dohányzás, és ha időben abbahagyják, akkor nem lehet probléma. Az idő elteltével azonban egyre nehezebb leszokni, alig észrevehetően alakul ki a függőség. Ráadásul a dohányzás fizikai és lelki függőséget is okoz, vagyis nemcsak a szervezet kívánja a „napi adagot”, hanem a dohányzás mozdulata, nyugtató hatása, adott esetben a közösségi élmény is függőséget okoz, ezért mielőbb érdemes letenni a cigarettát!

A dohányzó barátok úgyis visszaszoktatnak

A dohányzó barátok legtöbb esetben nehézséget okoznak a leszokással kapcsolatos elhatározásban, és a terv véghezvitelében, ugyanakkor bizonyára mindenkinek vannak olyan barátai is, akik nem dohányoznak. Ők is jó társaság a cigaretta nélkül is. Ha szeretnénk a dohányos barátainkkal több időt tölteni, akkor érdemes rábeszélni őket is a leszokásra, adott esetben a saját tapasztalatainkat felhasználva segíthetünk nekik, ami sok esetben még egy szakember javaslatánál is többet jelenthet.

A cigivel legyőzhető a stressz

Ma már szinte folyamatos stressz hatásnak vagyunk kitéve, amit mindenki a saját módján igyekszik legyőzni, kordában tartani. A dohányosok azzal védekeznek, hogy a stressz leküzdésében elengedhetetlen segítséget nyújt a cigaretta, a valóság azonban az, hogy a dohányzás gyorsítja a szívverést, és sok esetben erősíti a stresszt. A dohányzás megszokott folyamata, szokásrendszere megnyugtathatja az embert, de a feszültség csökkentésére semmiképp sem a legegészségesebb mód.

A dohányzás csak tüdőrákot okozhat

A dohányzás legnagyobb veszélyeként a tüdőrákot ismeri a közvélemény, ami valóban az egyik legvégzetesebb következménye a rendszeres füstölésnek, ugyanakkor a cigarettában található toxikus anyagok károsítják az artériát, magas vérnyomást, agyvérzést, érelmeszesedést, cukorbetegséget és gyulladásokat okozhatnak. A dohányzás során a tüdőnk sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, így kevésbé tud ellenállni a fertőzéseknek. A tüdőrákon kívül gégerák, ajakrák, szájüregrák és gyomor-, hasnyálmirigy- és húgyhólyagdaganat is kialakulhat. A dohányosok csupán 10 %-a hal meg rákban, ugyanakkor a tüdőrák vezető kiváltó oka a dohányzás. A mindennapokat tekintve a fogsárgulást, a korai ráncosodást és rossz leheletet is okozhat a dohányzás. 

A leszokás elhízáshoz vezet

A cigarettában található nikotinnak anyagcsere gyorsító hatása van, ezért ha megvonjuk, a bevitt táplálék könnyebben raktározódik zsír formájában. A valóság azonban az, hogy a dohányzás abbahagyásával nő a táplálék bevitele, és a legtöbb esetben ez okozza a nem kívánt súlynövekedést. A leszokással párhuzamosan érdemes elkezdeni a rendszeres sportolást, ami nemcsak a cigaretta hiányát enyhíti, hanem a testsúlyunkra, fittségi állapotunkra is jótékony hatással van. A cigaretta utáni vágy csökkentésében segíthet az édességek és a kávéfogyasztás kerülése is.

Terhesen sose gyújts rá!

Terhesség esetén fokozottan nem ajánlott a dohányzás, ugyanakkor nem minden kismama tudja könnyedén letenni a cigarettát. Van, aki nem is kívánja a terhesség alatt, vannak viszont olyanok is, akik csillapíthatatlan vágyat éreznek egy szál cigiért. Ilyenkor – természetesen az orvossal egyeztetve – jó hatással lehet néhány slukk, hiszen az édesanya jobb kedvre derül, nem lesz olyan feszült, mint előtte, ami egyértelműen rossz hatással volt a babára. A terhesség alatti dohányzásra vonatkozó egyik leggyakoribb tévhit az, hogy csak a terhesség bizonyos szakaszában – egyesek szerint 6 hétben, mások szerint 3 hónapban – káros a magzatra a dohányzás, ezzel szemben nemcsak a terhesség, hanem a szoptatás időszaka alatt is bejutnak a káros anyagok a gyermek szervezetébe.

Fotó sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.