Menü

Nátha: mit tegyünk, ha elkaptuk?

Mint korábban említettük, a nátha nem lenézendő betegség, hiszen szinte kivétel nélkül mindenkit érint, és komoly szövődményekkel járhat. Ha elkaptuk, érdemes figyelmet szentelni a kezelésre. Tippek és tudnivalók.

A nátha, vagy köznapias megnevezéssel a meghűlés tünetei a következőek lehetnek: orrdugulás, orrváladékozás, kötőhártya gyulladás, torokkaparás, tüsszögés, hőemelkedés. A fertőzést az emberi rhinovírus (HRV) okozza, ami amerikai kutatók szerint jelentős hatást gyakorol a génekre és ez eltúlzott immunválaszt idéz elő. Ez azért lényeges, mert először is nem bakteriális fertőzésről van szó, tehát az antibiotikum felesleges (és nem hatásos), másik oldalról e betegség esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk.

Vegyük sorra tehát, milyen praktikákkal enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket! A légzési nehézséget és alvászavart egyaránt okozó orrdugulás ellen különböző orr spray-ket szerezhetünk be a gyógyszertárakból, ám ezek túlzott használata rossz hatással lehet a nyálkahártya egészségére. A sós vízzel való öblögetés enyhíti a torokkaparást, gyulladáscsökkentő hatása jelentős. A fokhagyma jótékony hatása közismert mind megelőzés, mind a kezelés szempontjából. A fokhagyma mellett a vöröshagymának is van gyulladáscsökkentő hatása, mindkettő beszerezhető kivonatukat tartalmazó kapszula formában is.

A napi megfelelő folyadékfogyasztásra lépten-nyomon felhívják a figyelmet, fontos megjegyeznünk, hogy meghűlés, illetve más betegségek esetén is fokozott, bőséges folyadék bevitelre - akár napi négy liter (!) - van szükség. Lehetőség szerint ez tea, gyümölcslé, vagy ásványvíz formájában történjen, a kávék, illetve az energiaitalok vízhajtó tulajdonságuk miatt fogyasztásukkal ellenkező hatást érnénk el. A gyömbér vírusölő tulajdonságát az orvosok is alátámasztják, ezért a nátha kezelésének is fontos része lehet. Gyömbér gyökér a legtöbb zöldségesnél beszerezhető, és akár tea formájában is elkészíthető. A C-vitamin jótékony hatása természetesen a megelőzés mellett a kezelésben is komoly szerepet kaphat.

A nátha antibiotikumos kúrája nem javasolt, hiszen ez olyan, mintha ágyúval lőnénk verébre. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a betegség bakteriális felülfertőződéshez, illetve komolyabb szövődményhez (például: tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, hörghurut, orrmandula gyulladás) is vezethet, amely már komolyabb gyógyszeres kezelést igényel.

Fotó: blog.doctoroz.com

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.