Menü

Megelőzés - Ne nézzük le a náthát!

Kevésbé „népszerű”, mint az influenza, ugyanakkor illik ugyanolyan komolyan venni az ellene való védekezést, mint a téli időszak sztárbetegségével szembeni harcot.

Télen könnyen leszünk náthásak, ez tény, ebben az időszakban könnyebb megfertőződni a betegséget okozó vírussal. A megelőzés érdekében ugyanakkor sok mindent tehetünk, kezdetnek elméletben kell felkészülnünk, majd a legfontosabb tudnivalókkal felvértezve magunkat támadhatjuk is az ellenséget. Mielőtt ő támadna meg minket.

A kulcskérdés, mint sok minden más betegség esetében, az immunrendszer állapota. Azaz fokozottan figyelnünk kell rá, hogy a téli időszakban is megfelelő legyen a vitaminbevitel. Mind természetes módon, a helyes táplálkozás útján, mind mesterséges formában. Ezekben a hónapokban egészségünk szempontjából nagy előnyt jelenthet, ha étrendünket különböző gyógykészítményekkel egészítjük ki. Közhelyesen hangzik, azonban a nátha megelőzésében is kiemelkedő szerepe van a C-vitamin fogyasztásának. Szakemberek szerint megfelelő mennyiségű C-vitamin szedése jelentősen csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. Akár napi ezer milligramm bevitele is szükséges lehet.

A stressz általános kártékony hatása közismert, ugyanakkor kevesen gondolnák azt, hogy a nátha kialakulásában is szerepet játszhat. Pedig, mint immunrendszer gyengítő tényező, logikus veszélyforrás. Ne csodálkozzunk, ha a vizsgaidőszakban épp a legkeményebb felmérő előtt betegszünk meg. És az sem véletlen, hogy az élsportolók gyakran egy-egy komoly megmérettetés, verseny előtt lesznek náthásak. A stresszes élet élők fokozottan veszélyeztetettek, így számukra még fontosabb a megelőzésre való odafigyelés.

Nézzük, hogy a C-vitamin mellett, minek a segítségével lehet még elkerülni a fejfájós, orrfújós napokat! A fokhagyma egyszerű és kézenfekvő gyógyforrás, könnyen és olcsón beszerezhető. Sokféle módon lehet az étrendbe illeszteni, emellett kapszula formájában is fogyasztható. A megelőzés e formáját nemcsak a népi hagyomány és a természetgyógyászat, hanem az orvosok is javasolják.

A nátha vírusos fertőzés, tehát nem utolsósorban a higiéniai szabályok betartása alapvető fontosságú megelőzésében. Gyakori kézmosás mellett is kerüljük a száj és orr érintését, mivel az önfertőzés veszélye nagy.

A fentebb említett dolgok jórészt alapvetőek, de ezt az egyszerűnek tűnő betegséget nem érdemes elbagatellizálni, hiszen némi odafigyeléssel és néhány egyszerű praktikával sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Fotó: sxc.hu

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

A balkezességről

A balkezesség kialakulásának pontos okát még nem sikerült teljesen feltárni. Sokan az agyféltekék dominanciájával magyarázzák: a jobbkezeseknél a racionális gondolkodásért felelős bal agyfélteke, míg a balkezeseknél a „művészi” jobb agyfélteke domináns. Van, aki szerint ennek köszönhető, hogy a balkezesek között nagyobb a művészi tehetséggel megáldottak aránya.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.