Menü

Új beavatkozás a daganatos gyógyításban

Magyarországon újnak számító citoreduktív és hipertermia kemoterápiás műtéti beavatkozást alkalmaznak az orvosok hasüregi daganatos betegségek gyógyításában a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban.

Az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth Lajos Barna sebész elmondta: az eljárás lényege, hogy a hasüregben lévő áttétes daganatos részeket eltávolítják, majd a műtét végén, amikor a beteg még altatásban van, magas hőmérsékletű, nagy koncentrációjú kemoterápiás oldatot keringtetnek a páciens hasában. Az oldattal a szabad szemmel nem észlelhető daganatos sejteket pusztítják el.

Bogdán Rajcs Sándor, a nyíregyházi kórház sebészeti osztályának vezetője a Magyarországon elsőként alkalmazott eljárással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy "a reménytelenségben a reményt hozza vissza" a hipertermiás kemoterápiával összekapcsolt citoreduktív műtét. A tapasztalatok azt igazolják, hogy az operáció eredményesen alkalmazható a súlyos állapotban lévő áttétes daganatos betegeknél, jelentősen javítja a túlélés esélyeit és a betegek életminőségét.

Tóth Lajos Barna, aki Milánóban sajátította el a világ sok országában már alkalmazott eljárást, közölte: a nyíregyházi kórházban tavasszal végezték az első ilyen beavatkozást és eddig 13 áttétes daganatos beteget műtöttek meg és kezeltek ezzel az eljárással. Az 5-8 órás műtét után egy órán át keringtettek nagy koncentrátumú, 42,5 Celsius-fokos szert a páciensek hasüregében.

Eddig egy nagyon súlyos állapotban lévő beteget veszítettek el, a többiek állapota kielégítő, többen visszatérhettek a munkahelyükre is.

A 45 éves sebész kiemelte: a világon az 1990-es évek eleje óta alkalmazzák az eljárást, amelyet egy amerikai munkacsoport vezetett be. Ugyan nagyon költséges, milliós nagyságrendű ráfordítást igényel, de a gyógyulási esély szempontjából felbecsülhetetlen értékű. Emellett a betegek elkerülhetik a további, szintén drága kemoterápiás kezeléseket, illetve a külföldi orvosi beavatkozások költségeit is.

Megjegyezte, hogy a világ több országában már gyógyító centrumokat létesítettek a beavatkozás alkalmazására, és erre lenne szükség Magyarországon is. Hozzátette: kész tudásának átadására ahhoz, hogy meghonosodjon a módszer, amellyel sok-sok emberen lehetne segíteni.

Adorján Gusztáv, a kórház ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a gyógyintézet korábban is élen járt új betegellátási eljárások alkalmazásában. Emlékeztetett arra, hogy Nyíregyházán végeztek először hazánkban nyílt szívműtétet, a prosztata daganatos betegségeinek húgycsövön keresztüli operációját, a négy végtagos bénulások rehabilitációs speciális műtétjét, a hasnyálmirigy daganatos beavatkozásokat, illetve végbél-körüli és nagykiterjedésű nőgyógyászati onkológiai műtéteket is.

Forrás: MTI
Fotó: sxc.hu

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.