Menü

Háromszoros kockázat a le nem szállt here

Azoknál a fiúknál, akik heréi megszületésük után nem szálltak le a herezacskóba, csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki későbbi életükben hererák - idézte brit kutatók megállapítását a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat.

Összesen több mint 2 millió férfi bevonásával 1980 és 2007 között készült az a 12 korábbi tanulmány, amelynek adatait a Glasgow-i Egyetem munkatársai áttekintették és elemezték tanulmányukban.

Eredményeik szerint 2,9-szer nagyobb volt a kockázata a hererák kialakulásának azoknál, akiknek születésük után nem szálltak le a heréik.

Az Archives of Disease in Childhood című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az újszülött fiúk 6 százaléka jön világra úgy, hogy még nem szálltak le heréi a hasüregből a herezacskókba. A herék normális esetben a születés előtt szállnak le, de ezekben az esetekben a hasüregben maradnak.

Forrás: MTI, group.bmj.com
Fotó: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?