Menü

Élj egészségesen!

  • Dátum: 2012.02.01., 11:38
  • Vaskó Gábor
  • Tokos Bianka

Országunk sajnos nem arról híres, hogy lakói egészséges életmódot folytatnának, mindezt bizonyítják a folyamatosan végzett egészségügyi felmérések, amelyek azt mutatják, hogy az elsők között vagyunk az egészségtelen életmód következményeként fellépő betegségek sújtotta országok listáján. Ezért fontos, hogy megismerjük az egészséges életmód legfontosabb alapjait, hogy minél tovább élhessünk. Az egészséges életmódra való nevelésben azonban a család szerepe is elengedhetetlen, hiszen az életmódbeli szokásainkat otthonról hozzuk.

Az első és legfontosabb dolog a táplálkozás. A legnagyobb hiba, amit elkövetünk, hogy reggel szinte semmit nem eszünk, este pedig túl sokat. Az étrendben a legfontosabb a változatosság, bármit lehet fogyasztani, ha az kellő mértékben történik, de a legfontosabb a megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása.

Másik fontos dolog a kellő mennyiségű folyadék bevitele. Egy felnőtt embernek naponta két liter vizet kell meginnia, hogy a szervezet számára optimális környezetet biztosítson. Ezzel szemben a magyarok alig isznak meg fél litert naponta, pedig nem is tudják, hogy megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásával olyan kellemetlenségeket előzhetnek meg, mint például a fejfájás vagy az alacsony vérnyomás.

Ha már egészségesen táplálkozunk, az is fontos, hogy sportoljunk valamit. A mai modern világ egyik jellegzetessége a mozgásszegény életmód. Ennek olyan veszélyei vannak, mint például az elhízás, a magas vérnyomás. Napi fél óra mozgás már csodákra képes. Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni, egy jó kis séta a természetben, a friss levegőn mindig jólesik a megterhelt szervezetnek. Fontos, hogy akinek nincs ideje sétálni, az is végezzen légzőgyakorlatokat, így fenntarthatjuk fizikai és szellemi frissességünket. Ezt naponta kétszer-háromszor kellene megtennünk, és csak egy-két percet vesz igénybe, de hozzájárul az egészséges légzésünkhöz.

Fontos szempont a pihenés, amit ma a rohanó ember igyekszik megspórolni, azt gondolván, hogy azzal időt nyer, pedig nem. Mindenkinek szüksége van arra, hogy relaxáljon, hogy energiakészleteit újra feltöltse.

Az egészséges életmódnak tehát létünk szerves részévé kell válnia, hogy minél tovább élhessünk. Élj egészségesen, megéri!

Képek forrása: sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?