Menü

Védjük bőrünket a hideg ellen!

  • Dátum: 2012.01.12., 17:14
  • Vaskó Gábor
  • Klozer Kitti

Sokak problémája a hideg, sokszor csípős levegő vagy szél hatására kiszáradt, berepedezett bőr.  A kinti hideg és a benti meleg hőmérséklet ingadozása sem tesz jót neki, valamint az a tény, hogy 8 °C alatt a bőr természetes védőtakarója már nem képes normális mértékben újratermelődni. Az alapból száraz bőrűek „szenvednek” ilyenkor a legjobban, de általában mindenkit megvisel a tartós hideg időjárás. Nem elég az, hogy különböző, erre alkalmas krémeket használunk. Ráadásul az ilyenek többsége nem is használ, így feleslegesen dobunk ki rá pénz. Természetesen akadnak azért a piacon olyan kozmetikumok is, amik tényleg használnak és segítenek – ezt mindenki a saját bőrtípusának megfelelően magának kell megtalálnia.


    

De ezek használata mellett oda kell figyelnünk a mindennapi tisztításra, ugyanis a krémeket csak a tiszta bőr képes rendeltetésszerűen befogadni. Arcbőrünkkel kíméletesen bánjunk, minden mosakodás után óvatosan itassuk le a vizet róla. Soha ne dörzsöljük, mert ettől csak még jobban kipirosodik a bőrünk. A tisztítás után használjunk alkoholmentes arcvizet, vagy tonikot, mely felfrissíti és táplálja a bőrt.

Próbáljuk ki a kamillás gőzfürdőt. (a kamillatea forrázással készül: a szárított kamillavirágot tegyük a fazékba, öntsük le forró vízzel, fedjük le, majd hagyjuk állni 10 percig) Nem csak bőrünkre van jó hatással, de megelőzi a náthát és megfázást, kitisztítja a légutakat. A kiszáradt bőrön gyakran jelentkeznek pattanások, erre is nagyon jó megoldás a gőzölés.

A hidratáló krémek a bőr felszínén található nedvességet képesek magukba zárni, így ha nedves bőrre visszük fel, hatásuk fokozható. Ez nem csak arcbőrünknek, hanem az egész testünknek jót tesz. Válasszunk könnyű állagú krémeket, esetleg olajokat.

De nem csak külsőleg, hanem belsőleg is oda tudunk figyelni bőrünk hidratáltságára. Ennek érdekében napi 1,5-2 liter folyadék fogyasztása ajánlott. Legérzékenyebb területünk tehát különös gondozást igényel – érdemes ezért odafigyelnünk ápolására, mert ezzel nem csak a külső megjelenésünket, de egészségünket is megóvhatjuk.

Kép forrása: www.sxc.hu

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?