Népszerű adventi édességünk a grillázs
- Dátum: 2024.12.07., 07:37
- Martinka Dia
- képek:pixabay
- advent, alma, cukor, dió, édesség, grillázs, házilag, karácsony, sütemény, torta
A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.
Az adventi időszak egyik legfinomabb édessége a grillázs. A francia eredetű szóból származó édesség már Mátyás király udvarában is kedvelt édesség volt. Azóta leginkább esküvőkre készítik el a tortaként. A tortát az ifjú pár töri össze, és ahány darabra esik szét, annyi boldog évet fognak együtt tölteni. Szerencsehozó sütemény, több helyen szilveszterkor is elkészítik például kismalac alakúra.
Édes és ropogós, készülhet belőle torta, de apróra tördelve, esetleg darálva lehet dekoráció, ízesíthetünk vele krémet, habot.
A grillázs vagy más néven krokant a világ minden részén elterjedt édesség – természetesen országonként, tájanként nem csak az elnevezését illetően vannak különbségek, de a készítését, felhasználást és összetételét tekintve is nagy a változatosság.
A nép gyógyászatban is megjelent, köhögésre és torokfájás ellen is használták. Magyarországon először orvosságként terjedt el, gyakorta ajánlották még nagymamáink idejében is torokfájás és köhögés kezelésére. Ilyen finom orvosság sincs még egy talán.
Készítsük el házilag!
Egy isteni grillázsnak kevesen tudnak ellenállni. Ez a roppanós, édes finomság sokunk kedvenc csemegéje, melynek számos változata a boltokban is fellelhető, de miért vásárolnánk meg készen amikor könnyedén elkészíthetjük otthon is?
Grillázs házilag is elkészíthető, alapvetően két hozzávalóból készül el, cukor és dióból. 3 adag elkészítéséhez 30 dkg cukor és 10 dkg dió szükséges.
Elkészítésekor először a cukrot egy serpenyőbe öntjük, amiben közepes lángon, fakanállal kavarva felmelegítjük. A cukor egy idő után csomósodni kezd, aztán pedig lassan elolvad. Fontos, hogy figyeljünk, ne égessük túl a cukrot. Miután világosbarnára színeződött levesszük a tűzről és hozzákeverjük a darált diót. Elkeverés után azonnal egy sütőpapírral kibélelt tepsibe csorgatjuk. Körülbelül egy óráig kell hűlni hagyni, az a fontos, hogy teljesen kihűljön és megszilárduljon. Végezetül vastagabb nejlonzacskókba tördeljük, majd apróra törjük.
A grillázs dió mellett vagy helyett akár mandulával, mogyoróval, pisztáciával, napraforgómaggal is elkészíthető.
A grillázs akár gasztroajándék gyanánt is ötletes, ízletes és mutatós lehet, díszes csatos üvegben bárki szívesen fogad egy ilyen kényeztető finomságot, mely sokáig eláll.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?