Menü

Kék zónák

A születéskor várható átlag életkor a Földön a férfiak és nők esetében is 60 és 70 év közé tehető, viszont vannak olyan helyek a bolygón, ahol ezt a számot jócskán túllépik az ott lakók. Ezek a kék zónák.

Kék zónának nevezzük azokat a földrajzi helyeket, ahol az emberek úgy élnek az átlagosnál sokkal tovább, hogy igazából nem tesznek semmi különlegeset ezért és nem csak tovább élnek, hanem életminőségük nagyon jó és nem betegeskednek sokat. Magyarországon az átlag életkor 72 év, ami nem éppen az elsők között tündököl, a kék zónákban a 100 év az átlag. Jelenleg a Földön hat helyet sorolunk ide: Szardínia szigetét, mely Olaszország részét képezi, Okinava-t, amit Japánban találunk, Ikaria-t Görögországból, a Nicoya-fennsíkot Costa Rica-ból és Loma Linda települését az Amerikai Egyesült Államokból, majd 2023 szeptemberében bekerült a sorba Szingapúr is.

Amikor elkezdték kutatni, hogy miért élnek olyan sokáig ezeken a területeken az emberek, akkor volt egy igen fontos közös nevező, mégpedig az, hogy mindegyik helyen egy dolgot tartottak szem előtt, hogy nem az egészségükkel foglalkoznak, hanem csak élik az életüket. Mivel mindegyik zóna egy külön kultúra része, így van pár dolog, amit felvehetünk a mindennapi életünkbe, melyekkel hozzátehetünk az egészségesebb életforma kialakításához.

Mindenki odafigyel a mindennapos, intenzív mozgásra, de arra is, hogy mindig szánnak időt testi-lelki feltöltődésre is, mint teaszertartások, imádkozás vagy szieszta. Háttérbe szorul a kávé- és koffeinfogyasztás, inkább lefekszenek egy kicsit pihenni délutánonként. Előtérbe helyezik az egészséges táplálkozást. Általában addig eszünk, amíg a tányérunkon van valami, de ezek az emberek csak addig fogyasztanak, amíg jól esik nekik. Rengeteg zöldséget fogyasztanak, viszont annál kevesebb húst és tejterméket esznek. Alapételnek számít a bab, a rizs, a különböző salátafélék, és a teljes kiőrlésű gabonák.

Figyelnek az étel minőségére és arra is, hogy étkezés közben minden figyelemelterelő dolgot kikapcsolnak, vagyis az asztalnál esznek és nem telefonálnak, tv-t néznek, hanem élvezik az ízeket. Nagyon fontos a közösségek fenntartása, mellyel megszűntetik az elmagányosodás fogalmát. Rendszeresen szerveznek közösségi programokat, túráznak a természetben, vagy csak segítenek a ház körüli teendők elvégzésében. A közösségi médiában megválogatják, hogy ki láthatja tartalmaikat, előnyben részesítik olyan emberek követését, akikkel hasonló az életszemléletük és érdeklődési körük., így kiküszöbölik a mindennapos bosszankodást. Ez egyfajta összpontosítás arra, hogy céltudatuk megmaradjon és ne térjenek le a számukra kijelölt útról.

A kék zónák nagyon különleges helyek a Földön, ahol a kialakított életvitelük alapján az emberek átlagban 100 évig élnek. Érdemes pár tippet ellesnünk tőlük és életünkbe beiktatnunk, hogy egy egészségesebb és céltudatosabb életformát alakíthassunk ki.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

Emberéletbe kerülhet egy téves riasztás

Nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, de akár emberéleteket is veszélybe sodorhat, ha valaki szándékosan jelent be valamilyen hamis esetet a 112-es segélyhívó számon. Mindez szabálysértésnek minősül, így a szándékos megtévesztés következményeket von maga után.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Nagy a stressz? Hallgass jazzt!

Sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy művészetterület, stílus vagy alkotás befogadásába beletört a bicskánk. A jazz-zene ebből a szempontból különösen „veszélyeztetett”, hiszen a közgondolkodás jó pár olyan címkét ragasztott rá, mint: érthetetlen, disszonáns, öncélú. E matricák mögé merészkedve azonban izgalmas dolgokra bukkantam: a jazz tulajdonképpen a karrier C-vitaminja, a lelki egészség füvesembere – ja, és főleg koncertteremben, ágyban és golfpályán hallgatandó.

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.