Kiváló köretek krumpli helyett
- Dátum: 2023.10.24., 16:21
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alternatíva, cékla, diéta, édesburgonya, egészséges, életmódváltás, fűszeres, helyettesít, ízek, kalóriaszegény, köret, krumpli, répa, sült, sütőben, sütőpapír, szénhidráttartalom, zeller
Amikor diétára kényszerülünk, vagy életmódváltás mellett döntünk, legyen az külső kényszer, például betegség vagy orvosi javaslat, netán belső indíttatás, bizony hamar megtapasztaljuk, hogy nehéz lemondani a megszokott ízekről. Ha például azt mondják nekünk, hogy felejtsük el a sült krumplit, elsőre kétségbeeshetünk, pedig számos más ízletes köret kínál megfelelő alternatívát.
Jó hír a diétázóknak, hogy ma már annyi mindent ki lehet váltani más finom reform élelmiszerrel, s ha elég kreatív és nyitott az ember, akár még finomabb ízekre is lelhet. A krumpli íze vagy állaga sem kivétel, kiválóan lehet helyettesíteni mással, nem kell lemondani róla. Nézzük mi mindent lehet krumpli helyett a tányérra tenni!
Személyes kedvencem a sült kacsa kísérőjeként a zellerpüré. Amellett, hogy a zeller nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik, például gyulladáscsökkentő, baktériumölő, amellett hasábokra vágva sütve vagy püréként is megállja a helyét burgonya helyett, ízben is és állagban is.
A sült zeller és a zellerpüré mellett ajánlom a sült karalábét, mely külsőre szintén nagyon hasonlít a sült krumplira, ám van egy nagy különbség közöttük: ez sokkal egészségesebb, nem hizlal és talán még finomabb is, mint a sült krumpli.
Bár azt írtam a személyes kedvencem a zeller, meggondoltam magam és inkább a sült édesburgonyát helyezem előre, s csak utána a zellerpürét.
Az édesburgonyát én hasábokra vágva, olaj nélkül sütöm sütőben, kevés olívaolajjal locsolom meg esetleg és feltétlen szórok rá rozmaringot. Jobb, mint a sült krumpli.
A sült sárgarépa is egy remek alternatívra egészséges köretre, alig tartalmaz kalóriát, és szénhidráttartalma is jóval kedvezőbb, mint a burgonyáé. Rostban viszont nagyon gazdag.
Akinek ízlik a zellerpüré, a karfiolpürét is szeretni fogja, nagyon kevés kalóriát tartalmazó zöldség. Egy fej karfiolt mossunk meg, szedjük rózsáira, főzzük sós vízben és pépesítés után fokhagymát, sajtot és tejszínt, vajat, sót és borsot adjunk hozzá.
A cukkini szintén nagyon kalóriaszegény étel, én magában is szeretem, de köretként is remek lehet, semleges íze miatt én még sütit is készítek belőle, például almás-cukkinis muffint.
A fehérrépa magas rosttartalma miatt is kitűnő választás, emellett hasonlít a sült krumplihoz, hasábokra vágva, olajjal, sóval, borssal fűszerezve és parmezánnal megszórva már mehet is a sütőbe sütőpapíron.
A fűszeres sült cékla mindenképp érdemel egy kóstolást. A céklahasábokat sóval, borssal ízesítve, foghagymagerezdekkel és friss kakukkfűvel süssük meg, de ha még ezt is szeretnénk kicsit fokozni, akkor citromléből, mézből, olívaolajból és balzsamecetből készült öntetet is kanalazzunk a tetejére, majd alufóliával lefedve 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.
A fentiekből remélem kiderül, hogy van élet a mekis krumplin, a rizsen és a tésztákon túl is, az étkezéseink megreformálása nem olyan nehéz, apró kis változtatással már nagy sikereket érhetünk el az egészségünk, formánk, fittségünk terén. A fent említett alternatívákat főzve, sütve, pürésítve egyaránt ajánljuk a sült krumpli, vagy krumplipüré helyettesítésére.
Jó felfedezést kívánok a cseppet sem hagyományos, ám legalább olyan finom ízvilágban!
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.