Menü

Hogy illik viselkedni a strandon?

Röviden és tömören azt mondhatnánk, hogy illik tudni mi illik a strandon. Érthető, hogy amikor nyaral az ember, nem feszeng, lazábbak vagyunk, vidámabbak, önfeledtek, ezzel nincs is semmibaj, azonban illik szem előtt tartani, hogy ne zavarjunk másokat.

Nyilván ahogy nekünk, úgy másoknak is joguk van a zavartalan pihenéshez. Van, aki napozni, fürdőzni szeret, mások olvasni, vízben ejtőzni, nyugágyakon pihenni, ő illik mindenkire tekintettel lenni, emellett pedig számos más íratlan (vagy írott) illemszabály van, amit, ha eddig nem tudtunk, most megjegyezhetünk.

Ilyen például, ami egyébként alap: nem szemetelünk. Nem a pléd mellé dobjuk a gyümölcshéjat és magot, nem a medence mellett hagyjuk el a műanyagpoharat, nem a fűben felejtődik a lángos papírja, hanem elvisszük a szemétgyűjtőbe. Jó, ha erre a gyermekeinket is megtanítjuk, hogy nekik is legyen természetes.

Ha pedig van szelektív hulladékgyűjtő, akkor használjuk!

Második illemszabály a dohányzásra vonatkozik.

Csak az arra kijelölt helyen dohányozzunk! Ha ennek a szenvedélyünknek a strandon is hódolni akarunk, akkor a kijelölt helyen gyújtsunk rá, a cigarettacsikkekről pedig véletlen se feledkezzünk el.

Ne bámuljunk másokat!

Sokszor látunk különféle és olykor nagyon különböző embereket, akiket soha nem illik megnézni, megbámulni. Sem azért, amilyen a ruhája, sem azért, amilyen az alakja, vagy amilyen a külseje és erre a gyerekeinket is meg kell tanítani, senkit sem illik megbámulni, netán a külsőjére megjegyzést tenni. Illetlen és bántó.

Diszkréten és halkan hallgassunk zenét.

Még, ha épp a legjobb nyári slágert is szeretnénk bömböltetni, akkor is legyen a szemünk előtt, hogy nem mindenki szeretné azt a zenét hallgatni, amit mi, pláne nem teljes hangerőn. Fülhallgatóval próbáljuk meg diszkréten élvezni a zenéinket.

S ha mér diszkréció… A magánélet és a párkapcsolat csak két emberre tartozik, senki más nem kíváncsi arra, hogyan csókolózik valaki, milyen telefonbeszélgetést folytat, vagy milyen családi vita zajlik a medence mellett.

Kisgyerekekre úszópelus!

Amennyiben nem szobatiszta a kisgyermekünk, legyünk kedvesek pelust adni rá a medencézéshez. Érthető, ha a kánikulában pelus nélkül komfortosabb neki, de azt is szem előtt tartom mindig, hogy az éppen szobatisztaságot tanuló kétéves kisfiam nem pisilhet a medence vizébe és ezért én vagyok a felelős, nem más, erre a szülőnek kell figyelnie.

Illik zuhanyozni fürdés előtt!

A port, piszkot és izzadtságot nem illik behordani a medence vizébe, mossuk le magunkról a fürdés előtt, használjuk a lábmosó vizét!

Javában tombol a nyár, aki teheti strandon, vízparton frissül fel, remélhetőleg cikkünk elolvasása után tisztában lesz az íratlan viselkedési szabályokkal.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.