Menü

A segélyhívás menete

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

MI A 112-ES SEGÉLYHÍVÓSZÁM?

Hazánkban és az Európai Unió számos országában egységes segélyhívószámként működik a 112. A 112-es szám az Európai Unió tagállamainak a nap 24 órájában hívható segélyhívó száma, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem). A 112-es segélyhívószámot azzal a céllal hozták létre, hogy a bajbajutottaknak csak egyetlen segélyhívószámot kelljen hívniuk.

A korábban használatos 104 (mentők), 105 (tűzoltóság) és 107 (rendőrség) segélyhívó számokat 2014-ben kezdték a 112-es számra átirányítani.

A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható, a legtöbb mobiltelefonon a billentyűzár feloldása és hálózat nélkül is.

A 112-es segélyhívást hazánkban Miskolcon és Szombathelyen fogadják, itt vannak a hívásfogadó központok, ahonnan továbbítják a bejelentéseket az illetékes szervekhez.

Segélyhíváskor milyen információkat kell elmondani?

Elsősorban az alábbi alapinformációkat mindenképp el kell mondani, a lehetőségekhez és körülményekhez képest nyugodtan és érthetően:

a bejelentő neve, telefonszáma,
az esemény helyszíne,
hogy mi történt, kinek van szüksége segítségre,
felmerül-e közvetlen életveszély,
a sérültek számát és a sérüléseiket,
illetve, hogy műszaki mentés szükséges-e.

A megfelelő segélyhívás alapján kerülnek riasztásra az adott feladat ellátásához szükséges szervek (tűzoltóság, rendőrség, katasztrófavédelem).

A segélyhívó szám életet menthet, ezért a vonal indokolatlan hívása és foglalása terheli a rendszert, ezért a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, mely pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

A segélyhívást egy szakképzett diszpécser fogadja, aki célirányos kérdések alapján rövid időn belül dönt, hogy hova kapcsolja tovább a hívást.

Fontos, hogy a segélyhívó, a segítség megérkezéséig – amennyiben a helyszín biztonságos, tehát nem áll fenn elektromos feszültség, gázszivárgás, tűz, füst, vagy robbanásveszély - kezdje meg a halaszthatatlan, életmentő beavatkozásokat (pl. újraélesztés, vérzéscsillapítás), s minden esetben viseljen védőkesztyűt, maszkot, különösen fontos ez járványok idején.

A mentők elérhetőek az ingyenes letölthető „ÉletMentő” applikációval is, melyen keresztül segítséget lehet kérni egyetlen gombnyomással.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!