A borsófehérje 5 legfőbb előnye
- Dátum: 2023.05.04., 04:31
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- borsófehérje, diéta, energia, étkezés, fehérje, fogyás, kalória, tápanyag
A borsófehérje hallatán sokakban feltámadhat a kétely. Van bármi előnye a borsóból készült fehérjepornak szemben a szójafehérjével vagy a tejsavó fehérjével? Lehetséges egyáltalán magas fehérjetartalmú étrend-kiegészítőt előállítani borsóból?
1. Természetesen gluténmentes, allergiás reakció kockázata rendkívül csekély
A tejsavó-, kazein-, tojás-, sőt, még a szójafehérje fogyasztása is allergiát vagy intoleranciát okozhat. A borsófehérje ezzel szemben nem tartalmaz tejet, laktózt, vagy szóját, ráadásul természetesen gluténmentes is, így ideális választás azok számára, akik érzékenyek ezekre a gyakori allergénekre.
2. Könnyen emészthető
Az emészthetőség igen fontos szempont a fehérjéknél, hiszen döntő szerepe van abban, mekkora mértékben, vagyis milyen jól hasznosul a bevitt tápanyag. A borsófehérje emészthetősége nagyon jó, kutatások szerint 98 százalékos, ami azt jelenti, hogy minden elfogyasztott adagból a szervezet ennyit be tud építeni.
A borsófehérje esetén a hüvelyeseknél gyakran felmerülő gázképződéstől és puffadástól sem kell tartani. Ez annak köszönhető, hogy előállítás során a borsó rost- és keményítőtartalmának nagy részét eltávolítják. A borsófehérje emellett semmilyen gyakori allergént és laktózt sem tartalmaz, ezért rendkívül kíméletes az emésztőrendszerhez.
3. Gazdag BCAA aminosavakban
Az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k), név szerint a leucin, az izoleucin és a valin, az izomépítéshez és erőfejlesztéshez elengedhetetlen tápanyagok. Esszenciális aminosavak, vagyis az emberi szervezet nem képes előállításukra, kívülről kell bevinnünk őket. Az izomtömeg több mint 35%-át a BCAA-k teszik ki.
Ha a BCAA-tartalmat nézzük, a borsófehérje képes felvenni a versenyt a tejsavófehérjével; a borsófehérje teljes aminosav-tartalmának kb. 20%-a BCAA (a tejsavófehérje esetében ez az arány kb. 25%), ez pedig bőven elegendő ahhoz, hogy stimulálja az izomépítéshez elengedhetetlen fehérjeszintézist. Egy 2015-ben publikált tudományos vizsgálat szerint a borsófehérje a tejsavófehérjével teljesen megegyező mértékben képes az izomtömeg és sportteljesítmény növelésére.
4. Hozzájárulhat a fogyáshoz
Megfelelő fehérjebevitel nélkül nincs hatékony fogyás, ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen forrásból jutunk hozzá a fehérjéhez! Kutatások szerint a borsófehérje az egyik, ha nem a legjobb választás diétázók, fogyni vágyók számára. Egy 2011-es tanulmányban például az étkezés előtt 30 perccel elfogyasztott borsófehérje erősen csökkentette az étvágyat (felülmúlva még a tejsavófehérjét is!), aminek eredményeképp a vizsgálat résztvevői összességében kevesebb kalóriát vittek be.
5. Szívbarát táplálék
Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszer egészségére káros koleszterin és telített zsírsavak csak állati eredetű élelmiszerekben és fehérjékben találhatóak meg. A borsófehérje a tejfehérjékkel ellentétben természetesen koleszterin- és telített zsírsavmentes.
Emellett nagyon sok arginint (L-arginin) tartalmaz, grammonként több mint háromszor annyit, mint a tejsavófehérje. Az arginin kutatások szerint hozzájárul a szív és érrendszer egészséges működéséhez.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.