Minden a szénhidrátcsökkentett étrendről
- Dátum: 2023.04.22., 18:38
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cukor, diéta, egészség, étrend, fogyás, hús, ketogén, szénhidrát, táplálkozás
A low carb, azaz alacsony szénhidráttartalmú étrend a cukorban és szénhidrátokban gazdag ételek csökkentésére épül, leginkább a köretek, nasik, a kenyér és tésztafélék elkerülésével. Ezáltal több zöldség fogyasztása javasolt és a diéta nem tiltja a fehérjék és a jó zsírok fogyasztását sem.
A szénhidrátcsökkentett étrend hozzájárulhat a vércukorszint csökkenéséhez, normalizálásához, ezáltal javíthatja vagy vissza is fordíthatja a 2-es típusú cukorbetegséget.
Ha a tányéron napi több adag zöldség, saláta található, a bélrendszer működésének is jót tesz. Abban az esetben, ha a cukorbetegség kezelésére gyógyszeres vagy inzulinos kezelést alkalmazol, vagy más gyógyszert szedsz, esetleg magas a vérnyomásod, mindig érdemes a diétás étrend összeállításában orvos, dietetikus segítségét kérni.
Hogyan működik az alacsony szénhidráttartalmú diéta?
Az étrend lényege, hogy kerülni kell a magas cukor és keményítőtartalmú ételeket, mint amilyen a kenyér, tészta, rizs, burgonya, hüvelyesek, édességek, desszertek, kekszek, cukor, csokoládé.
A gyümölcsök is korlátozottan fogyaszthatók a magas cukortartalmuk miatt. Természetesen a cukros üdítőitalok, gyümölcslevek is tiltólistások. Viszont a húsok, halak, tojás, a föld feletti növények és a természetes zsírok, mint a vaj, magvak, diófélék, hidegen sajtolt olajok bátran variálhatók a tányéron. Nem kell zsírszegény ételeket enni, sőt, tejtermékekből is a zsírosabb változatok javasoltak és a zsírosabb húsok, csirkebőr is az étrend része. Az étrendben nincs kalóriaszámolgatás, ételek méricskélése. Fontos szabály, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk és annyit amennyi a jóllakottság érzéséhez kell.
A low carb diétákat alapvetően 3 csoportba szokták sorolni, az elfogyasztott napi szénhidrát mennyiség alapján:
Ketogén, azaz alacsony szénhidráttartalmú 0-20g
Közepesen alacsony szénhidráttartalmú 20-50 g
Liberálisan alacsony szénhidráttartalmú 50-100g
A szénhidrátcsökkentett étrend leggyakrabban említett előnyei a fogyás, a zsírszázalék csökkenése, az alacsonyabb vércukorszint, mentális frissesség és a nyugodtabb emésztőrendszer.
Az elfogyasztott szénhidrátokat természetes forrásból, zöldségekből kapja a szervezet. A finomított szénhidrátokat, fehér lisztet, fehér rizst, cukrokat tartalmazó ételeket nevezhetjük rossz szénhidrátoknak, míg például a zöldségekből származókat jó szénhidrátoknak.
A többi élelmiszer kiválasztásánál is fontos szempont, hogy minél inkább feldolgozatlan formában történjen, ne terheljük a szervezetet feleslegesen adalékanyagokkal, édesítőkkel, aromákkal. Ezekkel nem is nagyon tud mit kezdeni a szervezet és sokszor csak felesleges kalóriát kapunk belőle, míg hasznos tápanyagot nem.
Az étkezés összeállításánál érdemes a bio, organikus alapanyagokat választani, ha megtehetjük és kicsit a mennyiségekre is figyelni. A “húsok bátran fogyaszthatók” kifejezés azért ne azt jelentse, hogy napi 1 rúd kolbász mellé 1 kg vörös húst is elfogyasztunk.
Az életmódváltás és a fogyás hatására javulhat a magas vérnyomás, a 2. típusú cukorbeteg állapota, valamint a szívbetegség kockázati tényezői is csökkennek, és még a termékenységen is javíthat.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.