Menü

Vitaminok: mit mivel mikor és hogyan

A vitaminokkal kapcsolatos legfontosabb kérdések, melyeket érdemes tisztázni mielőtt elkezdjük szedni őket: a mikor, a mit mivel és a hogyan.

A legtöbb vitamint a legjobb ételekkel bevinni a szervezetbe, természetes úton, ám vannak olyan helyzetek, pl. bizonyos diéták, szigorú étrendek, mentes és speciális ételek, tartós betegségek, vagy egy adott életkor felett, amikor étrendkiegészítőkkel kell pótolni a hiányt és kiválasztani a megfelelő vitaminokat.

Amit talán nem mindenki tud, hogy mely vitaminokat mely ételekkel, italokkal nem ajánlott együtt fogyasztani, illetve már az elején le kell szögezni, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.

A következők együttes fogyasztása esetén vegyük figyelembe a következő szempontokat:

A kávé és a B1-vitamin együtt nem jó páros! A kávéban és a teában található csersav, illetve a szénsavas italok fogyasztása csökkentik a B1-vitamin felszívódását.

Általános szabály, hogy az ásványi anyagok felszívódása savas közegben az ideális, ezért jó például a vastablettát C vitaminnal vagy savas hatású ételekkel együtt (pl. paradicsom, citrusfélék) szedni. Kisfiaimnak a mai napig a vasat C vitaminnal adom, erre gondosan ügyelek és arra, hogy tejet ne igyanak az azt követő egy órában. A vasat tartalmazó vitamint és a többi vitaminkészítményt 2-3 óra különbséggel célszerű bevenni.

A vitaminok két csoportra oszthatók. Vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok.

A vízben oldódó vitaminok a felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik. Túladagolástól ezért nem kell tartani.

A zsírban oldódó vitaminok jobban felszívódnak, ha étkezéskor vesszük be őket, azonban a felszívódásukat rontja, ha egyszerre több, különböző zsírban oldódó vitamint veszünk be.

Magnéziumot D vitaminnal együtt érdemes szedni, a magnézium és a B6-vitamin pedig optimalizálják egymás hatását.

Lehetőleg az életkorunknak, nemünknek, fizikai aktivitásunknak megfelelően válasszunk étrend-kiegészítőt, melyek megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges összetevőket. A szakemberek a vitaminkészítmények szedését általában kúraszerűen javasolják.

A vitaminok többségét legjobb esetben táplálékaink részeként vigyük be a szervezetünkbe, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, illetve a fermentáltan bevitt tápanyagok is nagyon hatékonyak.

Mire jó a Hidrogén-peroxid?

Mondhatnánk róla, hogy egy „csodaszer”! De, mint tudjuk minden „csodaszer” értelmezése sajnos manapság már el van koptatva. Sokan úgy vélik, egy csodaszer valójában semmire sem jó?!

Mikor mondjuk, hogy valaki kávéfüggő?

A reggeli kávé elfogyasztása bizony a napi rituálénk része, napindító tevékenységünk, berögzült szokásunk, kellemes élénkítő italunk sokak napi rendjéből nem hiányozhat.
Vajon a hatása, az íze, a megszokás miatt fogyasztjuk?

Tanácsok a nyugalmi pulzus csökkentésére

A pulzus, vagyis a percenkénti szívverések száma az általános egészség egyik fontos mutatója. Éppen ezért, ha a normálishoz képest emelkedettebb, az akár betegség, rendellenesség jele is lehet.

A lencse jótékony hatásai

Sokáig a hüvelyesek fogyasztása ellen voltam, mivel egyszer olvastam, hogy nagyon sok lektint tartalmaznak, ami nem előnyös a bélbaktériumok és a bélfal számára. Mára azonban megtaláltam a középutat, és igaz csak mértékkel, mert ha nagyobb mennyiségben fogyasztom, az én gyomromat is megviseli, de igyekszem beiktatni az étrendünkbe, hiszen olyan előnyös tulajdonságokkal is bír, amiket kár lenne veszni hagyni. Lássuk, mik ezek!

A gluténmentes étkezés 4 elképesztő előnye

A lisztérzékenység egy autóimmun emésztési rendellenesség, ami hihetetlen módon felgyorsította a változásokat az étkezési szokásainkban. Az érzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát.