Menü

Vitaminok: mit mivel mikor és hogyan

A vitaminokkal kapcsolatos legfontosabb kérdések, melyeket érdemes tisztázni mielőtt elkezdjük szedni őket: a mikor, a mit mivel és a hogyan.

A legtöbb vitamint a legjobb ételekkel bevinni a szervezetbe, természetes úton, ám vannak olyan helyzetek, pl. bizonyos diéták, szigorú étrendek, mentes és speciális ételek, tartós betegségek, vagy egy adott életkor felett, amikor étrendkiegészítőkkel kell pótolni a hiányt és kiválasztani a megfelelő vitaminokat.

Amit talán nem mindenki tud, hogy mely vitaminokat mely ételekkel, italokkal nem ajánlott együtt fogyasztani, illetve már az elején le kell szögezni, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását.

A következők együttes fogyasztása esetén vegyük figyelembe a következő szempontokat:

A kávé és a B1-vitamin együtt nem jó páros! A kávéban és a teában található csersav, illetve a szénsavas italok fogyasztása csökkentik a B1-vitamin felszívódását.

Általános szabály, hogy az ásványi anyagok felszívódása savas közegben az ideális, ezért jó például a vastablettát C vitaminnal vagy savas hatású ételekkel együtt (pl. paradicsom, citrusfélék) szedni. Kisfiaimnak a mai napig a vasat C vitaminnal adom, erre gondosan ügyelek és arra, hogy tejet ne igyanak az azt követő egy órában. A vasat tartalmazó vitamint és a többi vitaminkészítményt 2-3 óra különbséggel célszerű bevenni.

A vitaminok két csoportra oszthatók. Vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok.

A vízben oldódó vitaminok a felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik. Túladagolástól ezért nem kell tartani.

A zsírban oldódó vitaminok jobban felszívódnak, ha étkezéskor vesszük be őket, azonban a felszívódásukat rontja, ha egyszerre több, különböző zsírban oldódó vitamint veszünk be.

Magnéziumot D vitaminnal együtt érdemes szedni, a magnézium és a B6-vitamin pedig optimalizálják egymás hatását.

Lehetőleg az életkorunknak, nemünknek, fizikai aktivitásunknak megfelelően válasszunk étrend-kiegészítőt, melyek megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges összetevőket. A szakemberek a vitaminkészítmények szedését általában kúraszerűen javasolják.

A vitaminok többségét legjobb esetben táplálékaink részeként vigyük be a szervezetünkbe, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, illetve a fermentáltan bevitt tápanyagok is nagyon hatékonyak.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.