Menü

Kik azok a mandula anyák?

A kifejezést bevallom nem ismertem, utána is olvastam, hogy kikről is van szó, s megdöbbenve tudtam meg, hogy a mandula anyák azok, akik állandó fogyókúrával mérgezik lányaik életét. Honnan ez a kifejezés, miért mandula és miért viselkednek így? Erről lesz szó mai cikkünkben.

Vajon meddig lenne elég pár szem mandula egy nap folyamán? Bele se gondoljunk ebbe, nehogy már a gondolattal étkezési zavar szülessen némelyek fejében, mindössze azért hoztam fel a témát, hiszen a mandula anya kifejezés innen ered. Néhány szem mandula alapos elrágcsálásával próbálják éhségüket megszüntetni, ezáltal tovább bírni a nyilvánvaló koplalást, hogy a lehető legtovább a legkarcsúbbak maradjanak.

A fogalom új, de a jelenség régi, hiszen a koplalás, az önsanyargatás, a vékonyság hajszolása, a bűntudat érzése evés után nem újkeletű. A fogyókúra megszállottjai talán étkezési zavarukat sosem ismerik el nyíltan, pedig számukra a vékonyság mindennél fontosabb.

A mandula anyák lányaikat is ebbe a betegségbe hajszolják, hiszen nekik is azt tanácsolják, hogy mindössze pár szem mandulát rágcsáljanak és ezzel csillapítsák éhségüket.

Sajnos nem segít a helyzeten, hogy a vékonyság évtizedeken keresztül volt a szépség alapvető jelképe, s ez a trend talán most igyekszik megtörni és kilépni abból a kliséből, hogy csak egyféle szépség létezik.

Nagyon veszélyes, amit a mandula anyák tesznek lányaikkal hiszen már korán kialakítják bennük az étellel, étkezéssel való nem megfelelő kapcsolatukat, amitől akár életük végéig étkezési zavarban szenvedhetnek és ez súlyos következményekkel járhat.

Olyan mandula anyáról is olvastam, aki felszólította gyermekék a sport abbahagyására, ugyanis csak „étvágyat csinál”.

A legfontosabb dolog, amit egy anya tehet a lánya számára, hogy egészséges életmódra, rendszeres sportra tanítja a gyermekét, ebben mutat példát, nem a kalóriák megszállott számolgatásában.

Meg kell tanítani őket arra, hogy szépségük nem függ attól, hogy mit mutat a mérleg, nem attól lesz valaki boldogabb, ha minél többet fogy, hanem számtalan más csodás tulajdonságért, melytől ők is értékes emberek, ennek pedig semmi köze sincs ahhoz, hogy aznap mit ettek.

Természetesen nem fogom a másik végletű szülőt sem dicsérni, akik „tömik” gyerekeiket, akik egész nap édességet tolnak a gyerekükbe és mozgásszegény életmód jellemzi őket.

A hangsúly és az arany középút a mértékletességen van. Ha pedig bárki cikkem elolvasása után saját evészavarára ismer, soha nem késő felkeresni egy szakembert, aki önsanyargatás helyett megfelelően összeállított étrenddel segíti, hogy csinosak, karcsúak, mégis egészségesek és fittek, erősek, boldogok lehessünk.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.