Menü

Ötletek téli depresszió ellen

Unalmas január. Komor reggelek. Hideg. Néha eső, olykor fagy, máskor köd. Az ünnepek is elmúltak. Visszatérés a munkába, gyerekek oviba, suliba, ismét a mókuskerék. Fogadalmak, fogyókúrák, rohanós hétköznapok, „mármegintrohanás”. Mennyire ismerős?

Jól érzem én, hogy a január az egyik legdepisebb hónap? Az oka szerintem ismert: a napok rövidek és sötétek, alig süt a nap, az ünnepek elmúltak, az ünnepi láz kiégett, a karácsonyfákat kidobtuk, a bejgli elfogyott, a szilveszteri buli véget ért. A fényhiány eleve hoz magával egy levertséget, hiszen mennyivel másabb a hangulatunk egy napos tavaszi reggelen, vagy egy vidám nyári hajnalon…nos ezekre még várnunk kell. Január van.

Télen elkerülhetetlenül lemerül a szervezet energiaszintje, jellemző a fáradékonyság, a nyomott hangulat, a kedvetlenség, ettől függetlenül a 2023-as évet nem kell depresszióval kezdeni és a januárt sem kel szidni, csak dobjuk fel a napjainkat egy kicsit!

Elsőként személy szerint nekem a mániám a rendrakás. Ha a környezetem rendben van, ha maga körül rend van, az ad egyfajta belső rendezettséget is. A káosz nem segít.
Takarítsuk ki virtuális fiókjainkat is, az ünnepek alatt felhalmozódott e-maileket, reklámleveleket töröljük, legyen átlátható minden.

Gondoljunk a következő vakációra, szünetre, szabadságra! Nézzünk szálláshelyeket, programokat a neten a tavaszra, foglaljunk le a nyaralást, jó érzés tervezni és válogatni a programok között, szervezzünk, tervezzünk!

Legyen énidőnk! Az ünnepek utáni evészet lezárásaként vagy az új év kezdéseként mi sem lehetne jobb, mint a testmozgás, melyet követhet egy kis olvasás, egy forró fürdő, arcpakolás, filmnézés, egy finom vacsora. Foglalkozzunk magunkkal!

Szedjünk vitaminokat, étrendkiegészítőket! Erősítsük meg immunrendszerünket! Fontos a D-vitamin bevitele az omega 3, a C-vitamin. Együnk sok halat és zöldséget, kevés gyümölcsöt. Ha tudunk menjünk szaunázni, Otthon használjunk párologtatót, illatos olajokkal.

Tettünk újévi fogadalmat? Ha igen, kezdjük el megvalósítani, írjunk célokat, keressünk edzéstervet, fogjunk bele az áhított vállalkozásba, írjuk meg azt a könyvet, vágjunk bele! Most és nem holnap!

Ismerjük fel és adjunk hálát az élet apró örömeiért: érdemes minden este végig gondolni, hogy aznap mi mindenért tartozunk köszönettel, milyen jó dolgok történtek velünk. Miért érezhetjük magunkat szerencsésnek és értékeljük azokat!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.