Menü

Elhízott, túlsúlyos kamaszok

Nemrégiben - pár hete – olvastam a szomorú statisztikát, mely szerint ötszörösére nőtt az elhízott kamaszok száma Magyarországon. Tessék? Erre az adatra felkaptam a fejem.

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint az elmúlt tíz évben ötszörösére nőtt a korosztályban a kövérek aránya Magyarországon.

Gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, a nagyobb részben a genetikai adottság és különösen az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős. Az egyik legfőbb probléma, hogy a gyerekként elhízottaknak ötször nagyobb az esélyük arra, hogy felnőttkorukban is túlsúlyosak lesznek.

A probléma megoldásához minden szülőnek fel kell tennie önmagának a kérdést, hogy hol és hogyan, mit étkezik a gyermek? Mennyit mozog egy héten, sportol eleget? A gyerekkori és elhízás világszerte népbetegségnek számít, pedig megelőzhető lenne a helyes életmódbeli szokások kialakításával. A helyes életmód tanulása már gyerekkorban el kell, hogy kezdődjön és legfőképp szülői példamutatással, hiszen hiába papol az anyuka vagy apuka arról, hogy mit kellene enni és mennyit kéne mozogni, ha közben ők maguk sem folytatnak ilyen életmódot és nem sportolnak.

A szülői példamutatás a leghatékonyabb eszköz. Mondhatok szülőként bármit, a gyerekem abból fog tanulni, amit otthon lát és megtapasztal.

Az elhízás már ott kezdődik, hogy eleve sokaknál nem megfelelően indul a nap.

A mai tizenévesek sajnos hajlamosak kapkodva táplálkozni, kihagyni a reggelit, „futtában” bekapni valamit, gyorséttermekbe járni, energiaitalokat és cukros üdítőket fogyasztani, emellett tisztelet a kivételnek én középiskolai tanárként és háromgyerekes anyukaként azt látom, hogy olykor bizony lusták is.

Előszeretettel ülnek naphosszat a tévé, számítógép előtt, szívesen nyomkodják a telefont, tabletet, arról nem is beszélve, hogy kamaszokként elkezdenek dohányozni is a haverok példáját követve. Sok szülő ráhagyja a gyerekre ezt a fajta viselkedést és életmódot ahelyett, hogy segítené ennek megváltoztatásában.

Ragaszkodjunk hozzá, hogy reggelizzen pár falatot a gyerek, csomagoljunk neki tízórait és uzsonnát, járassuk sportkörökbe, vagy vegyük rá, hogy hétvégén töltsön el több időt a szabad levegőn. Egy kamasz nem feltétlen a szüleivel fog hosszú sétákat tenni a friss levegőn, de szívesen elmegy mondjuk a barátaival biciklizni.

A gyerekkori elhízás egyik fő oka a kevés alvás is. Ügyeljünk arra, hogy gyermekünk eleget aludjon. A keveset alvók rosszabbul teljesítenek, magasabb a testzsírszázalékuk. Fontos az éjfél előtti elalvás fontos, mert így választódnak ki a növekedéshez fontos hormonok.

A kamaszok elhízásának aggasztó jelensége ellen szeptember 21-től a gyerekeknek és szüleiknek szóló ingyenes tanácsadással próbál segíteni a tanintézmény II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Életmód Ambulanciája. Az ellátás során szakorvos, dietetikus, gyógytornász és pszichológus is segíti a programban résztvevőket.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.