Menü

Erre figyelj, ha ködben vezetsz!

Sok baleset megelőzhető lenne, ha az ember megfogadná a rendőrség tanácsait, s törekedne a biztonságos közlekedésre.

A köd egy felhőképződés a földfelszín közelében. Reggel vagy este a tavak és a tengerpart közelében gyakran előfordul. Látni és látszani az egyik legfontosabb, miközben ködben vezetünk.

A ködös időjárás különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a közvilágítás sem tudja segíteni a vezetést. A ködös útszakaszokon a legfontosabb teendőnk csökkenteni a jármű sebességét! Nagyon fontos betartani a követési távolságot, illetve növelni azt, mert ködben nehéz megbecsülni ezt helyesen.

Ha nagy sebességgel érkezünk meg egy ködös szakaszhoz, az különösen veszélyes, hiszen hirtelen csökken meg a látótávolság. Ezzel a hirtelen és fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, valamint erdős, hegyi útszakaszokon.

Ködben vezetni huzamosabb ideig megterhelő, ezért célszerű rövid pihenőket tartani, illetve a közlekedés során fokozottan kell figyelnünk a gyalogosokra, kerékpárosokra, akik észlelése a ködös időben ugyancsak jelentősen nehezebbé válik, ami rendkívül balesetveszélyes.

Ha ködös útszélen ki kell szálljunk a járműből, vegyünk fel minden esetben láthatósági mellényt, hogy észrevehetőek legyünk.

A ködben való vezetés veszélyes, ezért ennek egyik legfontosabb alapszabálya a ködlámpák vagy tompított fényszórók használata. A távolsági fényszórók nem segítik a ködben való haladást, sőt épp ellenkezőleg, rontják a látási viszonyokat, ezért ezek használatát mellőzzük. A ködlámpák olyan színfrekvenciával működnek és olyan pozícióban helyezkednek el, hogy használatukkal nem kell tartani a normál fényszóró általi vakító érzéstől.

Ködös időben legyünk türelmesek vezetés közben, ne siessünk, ne kapkodjunk. Ha ködben nem érezzük biztonságosnak a közlekedésünket, akkor inkább ne üljünk autóba. A legjobb elkerülni a veszélyes időjárást.

A ködben történő biztonságos vezetéshez alaposabban kell koncentrálni, hiszen fel kell készülni egy hirtelen fékezésre is, mivel járművek, emberek, kerékpárosok, motorosok tűnhetnek fel a „semmiből”, így tanácsos kizárni a zavaró körülményeket, érdemes lehalkítani, vagy lekapcsolni a rádiót, s megkérni utasainkat a halkabb beszélgetésre.

Talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ködben kétszer is érdemes meggondolni egy előzést. A ködben való biztonságos vezetés aranyszabályait minden autósnak érdemes megfogadnia!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.