Menü

Erre figyelj, ha ködben vezetsz!

Sok baleset megelőzhető lenne, ha az ember megfogadná a rendőrség tanácsait, s törekedne a biztonságos közlekedésre.

A köd egy felhőképződés a földfelszín közelében. Reggel vagy este a tavak és a tengerpart közelében gyakran előfordul. Látni és látszani az egyik legfontosabb, miközben ködben vezetünk.

A ködös időjárás különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a közvilágítás sem tudja segíteni a vezetést. A ködös útszakaszokon a legfontosabb teendőnk csökkenteni a jármű sebességét! Nagyon fontos betartani a követési távolságot, illetve növelni azt, mert ködben nehéz megbecsülni ezt helyesen.

Ha nagy sebességgel érkezünk meg egy ködös szakaszhoz, az különösen veszélyes, hiszen hirtelen csökken meg a látótávolság. Ezzel a hirtelen és fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, valamint erdős, hegyi útszakaszokon.

Ködben vezetni huzamosabb ideig megterhelő, ezért célszerű rövid pihenőket tartani, illetve a közlekedés során fokozottan kell figyelnünk a gyalogosokra, kerékpárosokra, akik észlelése a ködös időben ugyancsak jelentősen nehezebbé válik, ami rendkívül balesetveszélyes.

Ha ködös útszélen ki kell szálljunk a járműből, vegyünk fel minden esetben láthatósági mellényt, hogy észrevehetőek legyünk.

A ködben való vezetés veszélyes, ezért ennek egyik legfontosabb alapszabálya a ködlámpák vagy tompított fényszórók használata. A távolsági fényszórók nem segítik a ködben való haladást, sőt épp ellenkezőleg, rontják a látási viszonyokat, ezért ezek használatát mellőzzük. A ködlámpák olyan színfrekvenciával működnek és olyan pozícióban helyezkednek el, hogy használatukkal nem kell tartani a normál fényszóró általi vakító érzéstől.

Ködös időben legyünk türelmesek vezetés közben, ne siessünk, ne kapkodjunk. Ha ködben nem érezzük biztonságosnak a közlekedésünket, akkor inkább ne üljünk autóba. A legjobb elkerülni a veszélyes időjárást.

A ködben történő biztonságos vezetéshez alaposabban kell koncentrálni, hiszen fel kell készülni egy hirtelen fékezésre is, mivel járművek, emberek, kerékpárosok, motorosok tűnhetnek fel a „semmiből”, így tanácsos kizárni a zavaró körülményeket, érdemes lehalkítani, vagy lekapcsolni a rádiót, s megkérni utasainkat a halkabb beszélgetésre.

Talán azt sem túlzás kijelenteni, hogy ködben kétszer is érdemes meggondolni egy előzést. A ködben való biztonságos vezetés aranyszabályait minden autósnak érdemes megfogadnia!

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.