Menü

Miért nem jó tévé előtt elaludni?

Sokan alszanak olyan szobában, ahol televízió van, sőt sokan alszanak el a bekapcsolt tévé mellett, ennek pedig számos káros egészségügyi hatásai van, amiatt érdemes lenne elhagyni ezt a rossz szokást.

A másik tábor, akik csak sötétben és csendes nyugalomban tudnak aludni, pihenni, mindenféle zaj-és fényforrás nélkül, ám sokan szeretik a televíziót bekapcsolva hagyni lefekvés előtt, a tanulmányok azt mutatják, hogy utóbbi a gyakoribb. Miért rossz ez, milyen hátulütői vannak, miben káros az egészségre?

Ártalmatlannak tűnhet ez a szokás, de valójában hosszú távon káros a szervezetre, és kerülendő. A fő ok az ember biológiai órájával, a cirkadián ritmussal magyarázható, ami azt jelenti, ahogyan reagál az ember a sötétségre és a világosságra.

Ebből tudni, hogy mikor jön el az ideje az elalvásnak és az ébredésnek.

A televízió (és egyébként a többi elektromos „kütyü”, tablet, mobiltelefon…stb.) villogása összezavarja ezt a belső órát, és az ember éberebb marad, a fény hatására nem álmosodik el időben, ezzel megzavarja a testet elalvásra hangoló hormonok termelődését, ez pedig egy idő után káros lesz az egészségre, a szervezetre és kimerültséget, majd pedig koncentrációs zavarokat és egyéb egészségügyi problémákat okoz.

A kevesebb alvás a testsúlyra is negatív hatással van, ezért akik nem pihennek le időben és nem tudnak eleget aludni, az elhízás problémáját is hamar megtapasztalják.

A televízió villódzó fényei zavarják az alvást, könnyen okoznak rémálmokat, nyugtalanságot, ugyanis a vibráló képernyőnek van egyfajta agyat stimuláló hatása, ami befolyásolja a melatonin hormon termelését is. (ez a hormon játszik fontos szerepet a pihentető alvásban.)

Bizonyított tény, hogy a kép- és hanghatások megakadályozzák ennek az álmosságot okozó melatonin hormonnak a termelését. Ha tehát este tévézünk, agyunk egész egyszerűen úgy érzékeli a külvilágot, mintha még nappal lenne és nem segít alvásra hangolódni.

A szakemberek szerint a legnagyobb veszélynek a gyerekek vannak kitéve. Nem jó a kicsik szobájába televíziókészüléket tenni, mert megzavarjuk a pihenésüket, pedig pont a gyerekeknek van (lenne) a legnagyobb szüksége a nyugodt alvásra, hiszen ne felejtsük el, hogy ilyenkor termelődik a számukra oly fontos növekedési hormon is.

Gyerekek esetében érdemes már egy órával a lefekvést megelőzően kikapcsolni a tévét és inkább mesét olvasni nekik.

Természetesen mindenki szeret kicsit este tévézni, ezzel nincs is baj, de a filmnézést vagy internetezést tanácsos korábbi napszakra időzíteni, amikor még világos van, nem pedig közvetlenül lefekvés előtt.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!