Menü

Az aszpartám veszélyei

A fogyni vágyó emberek örökös dilemmája, hogy hogyan lehet kevesebb kalóriát és cukrot bevinni a szervezetbe. Ha kedveljük az édes ízeket, üdítőitalokat, viszont kevesebb cukrot szeretnénk bevinni a szervezetünkbe, akkor előbb-utóbb találkozni fogunk az aszpartám nevű édesítőszerrel, amely szinte minden light, diétás vagy cukormentes élelmiszerben, üdítőitalban megtalálható.

Mi az aszpartám?

Az aszpartám mesterséges édesítőszer, amelyet kémiai reakcióval aszparaginsavból, fenil-alaninból és metanolból állítanak elő. “Fehér kristályai” mintegy kétszázszor édesebbek, mint a kristálycukor. Negatívuma, hogy hő hatására és savak jelenlétében azonban vesztenek ízükből így alapvetően nem alkalmasak sütésre és főzésre. Jó esetben és megfelelő mennyiségben az emberi szervezetben a különböző kémiai anyagok elemeire bomlanak és hasznosulnak, ezért számszerűen ugyanúgy energiát biztosít, mint minden más fehérje. Azonban az alkalmazása normál fogyasztás mellett nagyon csekélynek mondható, így az a mindennapi energiához sokkal kevésbé járul hozzá, mint például a koffein.

Az aszpartám előnyei

A cukorhelyettesítő számos előnnyel rendelkezik, amelyek közül a legfontosabb az alacsony kalóriatartalma, valamint, hogy a tartós fogyasztása is kevésbé károsítja a fogakat, mint a cukros üdítőitalok. Másrészt 200-szoros édessége miatt sokkal kisebb mennyiségben kell az azonos édes íz eléréséhez alkalmazni. Azonban az elmúlt években az új keletű édesítőszer sokkal inkább az egészségkárosító hatásáról vált ismertté, valamint, hogy elősegíti a daganatos megbetegedéseket és a demenciát is.

Néhány általánosan aszpartám tartalmú termék:

Diétás üdítők (mindegy, hogy light vagy zéró áll a címkén)
Ízesített ásványvizek és gyümölcslevek
Cukormentes fagylalt és tejszínhab
Diétás jeges teák
Energiaitalok
Zsírszegény és cukormentes joghurtok
Rengeteg előre készített desszert
Bizonyos gyógyszereknél is alkalmazzák, mint pl.: vitamintabletták
Bolti édesítőszerek alapanyaga
Higiéniai termékeknél, mint pl.: szájfrissítők

Az aszpartám egészségkárosító hatásai

Túlzott metanol bevitel

Az édesítőszer a szervezetben lebontódva metanollá válik, s ha túlságosan sokat fogyaszt belőle egy ember naponta, akkor depresszívvé teheti a központi idegrendszert. Ennek az egyik legtipikusabb példája a tikkelés és a szem rángása, esetleg kismértékű szédülés, általában ezek mindig tartós, huzamosabb fogyasztás után jönnek elő, valamint a túlzott koffeinfogyasztás is hasonló tüneteket produkálhat. A koffeint és az aszpartámot pedig könnyedén fogyaszthatjuk egy időben is, elég csak a cukormentes kólára gondolni.

Daganatos- és szívbetegségek

Az aszpartám bevitellel egyidőben számos aminosav is bejut a szervezetünkbe. Ezeknek a legnagyobb veszélye, hogy képesek a véráram útján az agyba jutni, majd ha ez folyamatosan huzamosabb ideig fennáll, akkor egy idő után sejtmérgezést okozhat. A lerakódott, felhalmozódott anyag pedig a test szinte minden területén vezethet daganatos megbetegedésekhez, és megnöveli a rizikóját a szív és érrendszeri rendellenességeknek, illetve a stroke-nak is.

Cukorbetegség előidézése és súlyosbítása

A cukorbetegek számára sokszor javasolják üdítőket és édességeket diétásra cserélni – vagy teljesen elhagyni –, azonban sajnos sokszor nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Az aszpartámmal édesített termékek megnövelik a kettes típusú diabétesz rizikóját, mivel hosszú évekig fogyasztva a cukorhoz hasonlóan képes megemelni az emberi vércukorszintet a fenilalaninnek köszönhetően, valamint az emberi szervezet kevésbé lesz ellenálló a cukorbetegség tünetei ellen.

Létezik-e más alternatíva?

Röviden megválaszolva: Nem, igazán. Ma már számos édesítőszer van a cukor mellett is. Azonban mindegyiknek meg vannak a maga káros hatásai, hátrányai, valamint az édességekből, cukros üdítőkből, energiaitalokból történő túlzott fogyasztás egyáltalán nem ajánlott. Természetesen rengeteg terméket lehet kapni steviával, valamint a méz, mint édesítőszer is egy opció.

Azonban az üdítők esetén az aszpartám a leggyakoribb. Kismértékben a cukros üdítőitalok fogyasztása sem egyből elutasítandó, valamint megfelelő mértékben az édesítőszerek kiürülnek a szervezetből, ezáltal a káros hatásai vagy egyáltalán nem lesznek érezhetőek, vagy pedig hosszú évtizedekbe telik, mire valamilyen tényleges megbetegedést előidéz az emberi szervezetben. Ekkor viszont már figyelembe kell venni az életkort és számos más hajlamosító tényezőt is. Az biztos, hogy az aszpartámot érdemes kerülni, viszont teljesen elkerülni úgy sem lehet. Túl sokat fogyasztani belőle pedig semmiképp sem érdemes.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.