Menü

Mi az a nutritáriánus étrend?

Flexiteriánus, szemi-vegetáriánus, pollotariánus, peszkateriánus, makrobiotikus, ovo-lakto vegetáriánus, vegetáriánus, ovo-vegetáriánus, lakto-vegetáriánus, vegán, fruitáriánus és még sorolhatnám. Nos ezek nem káromkodások, nem csúnyán beszélek, csak különböző speciális étrendeket soroltam fel. Nézzük ma, mit takar a nutritáriánus étrend.

Körülbelül egy éve írtunk a peszkateriánus étrendről, mely röviden olyan többnyire vegetáriánus étrendet jelent, amelyben halak, tenger gyümölcsei, tejtermékek és tojásos ételek is helyet kapnak, más húsfélék azonban nem. Nos talán már meg sem lepődünk a következő elnevezés hallatán: nutritáriánus étrend.

Folyamatos és tartós fogyást ígér, emellett állandó jóllakottságot. Követői szerint a nutritáriánus étrend az egészséget is rendbe teszi. Az étrend alapja, hogy vitaminokban gazdag, tápláló alapanyagokból áll, leginkább növényi alapú.

A diétát még 2003-ban fejlesztette ki egy háziorvos, aki az „Eat to Live" azaz „Egyél, hogy Élj" című könyvében részletezte ennek az étrendnek a jótékony hatásait.

Az étrend gluténmentes, mint említettem növényi alapú, alacsony só- és zsírtartalmú étkezéseket foglal magába.

A nutritáriánus étrend kizárja a feldolgozott, előregyártott élelmiszereket, a koffeintartalmú termékeket, az alkoholt és a csokoládét is. (tudom senki sem kérdezte, de én azt hiszem itt fejezném be ezt a diétát, ha eddig egyáltalán eljutnék)

A menü itt szabályrendszere azonban itt még nem ér véget, ugyanis a megengedett élelmiszereket különböző kategóriákba sorolja, és azok mennyiségét, arányait is megszabja.

A zöldségek mennyiségét 30-60%-ban határozza meg, a gyümölcsöket 10-40%-ban, a hüvelyeseket 10-40%-ban, az olajos magvakat és az avokádót 10-40%-ban.

Teljes kiőrlésű gabonát, burgonyát 20%-ban engedi.

Minimálisan feldolgozott élelmiszereket kevesebb mint 10%-ban engedélyez, édességek, gyári gazdálkodásból származó állati termékek tiltólistásak, ebben az étrendben nincs nassolás, sem magas napi kalóriabevitel. (így persze nem csoda, hogy fogyást és súlytartást eredményez…)

A nutritárinus diéta, bár kétségtelenül fogyhatunk vele, nagyon szigorú szabályrendszert követ, azt gondolom emiatt nem való mindenkinek. Bár senkit sem szeretnék lebeszélni róla, azt gondolom egészséges életmódot követhetünk és egészséges étrendet tarthatunk ezek nélkül a megszorítások nélkül is, változatos reformétkekkel, sok folyadékkal és még több mozgással.

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.