Menü

A cink élettani hatásai és természetes forrásai

A cink a szervezet számára rendkívül fontos ásványi anyag és bár mindössze naponta 10-15 mg elegendő belőle, a szervezet nem képes raktározni, így ezt a mennyiséget minden nap biztosítani kell testünk számára. Bár természetes esetben ritkán fordul elő ilyen, de táplálékkiegészítőként szedve előfordulhat a túladagolás. A megengedett felső határértéke a cinknek naponta 40 mg. Abban az esetben, ha többet fogyasztunk a megengedett mennyiségnél és túladagolás következik be, olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint például hányinger, émelygés, hányás, görcsök, gyomorfájdalom, keserű szájíz és véres hasmenés.

Szintén érdemes figyelnünk, hogy ha táplálékkiegészítőként szedjük a cinket, mellette bőségesen fogyasszunk kalciumban gazdag ételeket, mivel alacsony kalcium szint esetén a cink megnehezíti a kalcium felszívódását.

Amennyiben túl kevés a cink a szervezetünkben, úgy az immunrendszerünk is gyengül, gyakrabban fázunk meg vagy kapunk el fertőzéseket. Étvágytalanság, csökkent ízérzékelés és szaglás is jelezheti a cink hiányát, gyermekeknél növekedési zavart okozhat, illetve a depresszió is szerepel a tünetek listáján.

De mi mindenben játszik szerepet és milyen kedvező élettani hatásai vannak a cinknek?

A cink legnagyobb része a szervezetben a csontokban és a fogakban található, de az izmokban, bőrben, májban és a férfi nemi szervben is jelen van. Fontos szerepe van a sejtműködést szabályozó gének hatásmechanizmusában, valamint a sejtek inzulinra adott válaszának kialakításában, vagyis hiányában a vércukorszint szabályozása romlik. Szintén szerepe van az anyagcserében: ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, lassul az anyagcsere.

Ahogy már említettük, táplálékkiegészítőként is szedhető, ám a természetes cink források is tökéletesen lefedik a napi szükségletet. 100 gramm májban például 11 mg cink található, ami nagyjából fedezi is a napi szükségletet. Ennél sokkal több, majdnem 80 mg cink található 100 gramm osztrigában, de 100 gramm csirkehúsban is található nagyjából 3 mg cink. Természetes források még a marhahús, garnélarák, hüvelyesek, hidegen sajtolt tökmagolaj és avokádó is. Bár a felső határérték – ami 40 mg - és a napi ajánlott mennyiség – ami 15 mg - között nincs nagy különbség, természetes ételekkel nagyon nehéz túladagolni, ez inkább mesterséges táplálékkiegészítők szedése mellett szokott előfordulni.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek esetében a cink napi ajánlott mennyisége jóval kevesebb, 8 év alatti gyermekek estében 3-5 mg, idősebb gyermekek esetében pedig 8-10 mg. Felnőttek esetében általánosan a nőknek kevesebb cinkre van szüksége, azonban a terhes és szoptató nők napi szükséglete megemelkedhet.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.