Menü

A cink élettani hatásai és természetes forrásai

A cink a szervezet számára rendkívül fontos ásványi anyag és bár mindössze naponta 10-15 mg elegendő belőle, a szervezet nem képes raktározni, így ezt a mennyiséget minden nap biztosítani kell testünk számára. Bár természetes esetben ritkán fordul elő ilyen, de táplálékkiegészítőként szedve előfordulhat a túladagolás. A megengedett felső határértéke a cinknek naponta 40 mg. Abban az esetben, ha többet fogyasztunk a megengedett mennyiségnél és túladagolás következik be, olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint például hányinger, émelygés, hányás, görcsök, gyomorfájdalom, keserű szájíz és véres hasmenés.

Szintén érdemes figyelnünk, hogy ha táplálékkiegészítőként szedjük a cinket, mellette bőségesen fogyasszunk kalciumban gazdag ételeket, mivel alacsony kalcium szint esetén a cink megnehezíti a kalcium felszívódását.

Amennyiben túl kevés a cink a szervezetünkben, úgy az immunrendszerünk is gyengül, gyakrabban fázunk meg vagy kapunk el fertőzéseket. Étvágytalanság, csökkent ízérzékelés és szaglás is jelezheti a cink hiányát, gyermekeknél növekedési zavart okozhat, illetve a depresszió is szerepel a tünetek listáján.

De mi mindenben játszik szerepet és milyen kedvező élettani hatásai vannak a cinknek?

A cink legnagyobb része a szervezetben a csontokban és a fogakban található, de az izmokban, bőrben, májban és a férfi nemi szervben is jelen van. Fontos szerepe van a sejtműködést szabályozó gének hatásmechanizmusában, valamint a sejtek inzulinra adott válaszának kialakításában, vagyis hiányában a vércukorszint szabályozása romlik. Szintén szerepe van az anyagcserében: ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, lassul az anyagcsere.

Ahogy már említettük, táplálékkiegészítőként is szedhető, ám a természetes cink források is tökéletesen lefedik a napi szükségletet. 100 gramm májban például 11 mg cink található, ami nagyjából fedezi is a napi szükségletet. Ennél sokkal több, majdnem 80 mg cink található 100 gramm osztrigában, de 100 gramm csirkehúsban is található nagyjából 3 mg cink. Természetes források még a marhahús, garnélarák, hüvelyesek, hidegen sajtolt tökmagolaj és avokádó is. Bár a felső határérték – ami 40 mg - és a napi ajánlott mennyiség – ami 15 mg - között nincs nagy különbség, természetes ételekkel nagyon nehéz túladagolni, ez inkább mesterséges táplálékkiegészítők szedése mellett szokott előfordulni.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek esetében a cink napi ajánlott mennyisége jóval kevesebb, 8 év alatti gyermekek estében 3-5 mg, idősebb gyermekek esetében pedig 8-10 mg. Felnőttek esetében általánosan a nőknek kevesebb cinkre van szüksége, azonban a terhes és szoptató nők napi szükséglete megemelkedhet.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.