Menü

Mo Farrah: No Easy Mile

Nem kell feltétlenül élsportolónak lenni ahhoz, hogy szívesen nézzünk sporttal, sportolókkal kapcsolatos sportfilmeket, dokumentumfilmeket. „Mo Farah: Az élet egy maraton” című életrajzifilmjét a napokban láttam a Netflixen és annyira tetszett, hogy szívesen ajánlom másoknak is.

Sir Mohamed Muktar Jama Farah 1983. március 23-án született Szomáliában.

A 39 éves brit állampolgárságú sportoló számos kitüntetéssel büszkélkedhet. II. Erzsébet brit királynő 2017-ben lovaggá ütötte. Farah nagy Arsenal FC szurkoló, gyerekkorában a csapat játékosa akart lenni. Ezenkívül még autószerelői álma is volt.

A dokumentumfilm bemutatja a hosszútávfutó olimpiai bajnok Mo Farah történetét, megismerhetjük a családját, barátait, interjút hallhatunk a csapattársaival, edzőjével, ezek a bensőséges beszélgetések adják a film vázlatát, a nézők Mo magánéletét, sportolói karrierjét ismerhetik meg.

Mo Farah kiemelkedő tehetség 10 km-es távfutásban. A londoni olimpián két aranyérmet szerzett Nagy-Britanniának, amit a riói olimpián megvédett. A 2016. évi nyári olimpiai játékokon 5000 m síkfutásban 13:03,30, míg a 10 000 m síkfutásban 27:05,17 idővel védte meg aranyérmeit, elképesztő gyorsasággal teljesítette a távokat.

A világhírű hosszútávfutó hatszor nyert világbajnokságot és ötször Európa-bajnokságot.

Farrah Nagy-Britannia egyik legsikeresebb sportolója, a világ egyik valaha volt legnagyobb olimpikonja, s ezzel a filmmel a futó személyes betekintést enged az életébe, lehetővé téve számunkra, hogy olyan oldalát is megismerhessük, amit a futás révén eddig nem láthattunk.

A filmben Mo élete legemlékezetesebb, legérzelmesebb, legmeghatóbb pillanataira emlékezik, nagyon bensőséges film. Megszólal a dokumentumfilmben Usain Bolt, Thierry Henry, Lord Sebastian Coe, Halie Gebreselassie, Alberto Salazar és Tania Farah.

Sajnos Farrah nem versenyezett 2020-ban Tokióban. Bár abban reménykedett, hogy megvédheti 10 000 méteres címét Tokióban, de sajnos nem sikerült kvalifikálnia magát. A következő megmérettetésen bizonyára sok rajongója fogja figyelemmel kísérni versenyzését.

A 2024. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén a XXXIII. nyári olimpiai játékok több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény lesz, amelyet 2024 nyarán rendeznek Párizsban. A rajongók és sportot kedvelők, követők bizonyára izgalommal várják, hogy Farrah ott legyen a következő olimpián.

Hungarikumnak számít a Csengetett, Mylord?

A Csengetett, Mylord? egy igazi hungarikum lenne? Van, aki szerint igen!
Három év kutatómunka előzte meg Boromisza István A Csengetett, Mylord? Univerzum című kötetének megjelenését, amely a magyar sorozatrajongók körében is méltán népszerű brit televíziós műsor kulisszatitkairól szól. Könyvajánló következik.

A sport és a szerelem hálójában

Kevés komoly témájú romantikus film lát napvilágot manapság, és még ritkábbak a minőségi darabok, a néhány napja megjelent Challengers azonban minőségi romantikus alkotás, és sportfilmnek is bőven megállja a helyét. Romantikus dráma ez, de közben csak nyomokban tartalmaz szerelmet, és messze nem csak egy nőért versengő két férfiról szól. Helyette komoly emberi érzelmekről, drámáról, és a sport mögöttes mozgatórugóiról is beszél.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.