Menü

Ételek, amelyek segítenek a koncentrálásban

Ahogy öregszünk, a testünk és ezáltal az agyunk is egyre idősebb lesz. A jó hír viszont, hogy beépíthetünk bizonyos ételeket az étrendünkbe, amelyek segíthetnek agyunk jobb egészségének megőrzésében. Ezáltal tovább jó maradhat a memóriánk, és agyunk működése is megfelelő lesz.

A koffein például éberebbé tesz minket. Így fogyaszthatunk kávét vagy csokoládét, jobban fogunk tudni koncentrálni. Hátránya, hogy a hatás csak rövidtávú. Figyelnünk kell a mennyiségre is, hiszen ha túl sok koffeint fogyasztunk, nyugtalannak fogjuk érezni magunkat.

A cukor az agy leginkább preferált üzemanyaga. Nem a szacharóz, hanem a tiszta glükóz. Ezért érdemes például frissen facsart gyümölcslevekből is fogyasztani egy pohárral, ami löketet adhat a memóriának, a mentális képességeknek. Azonban alaposan nézzük meg mit veszünk, és kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket!

A reggeli bizonyos embereknél csodákra lehet képes. Egyes kutatások szerint azok a diákok, akik reggeliznek, jobban teljesítenek. A legjobb, ha ilyenkor teljes kiőrlésű gabonát, tejtermékeket, illetve gyümölcsöket fogyasztunk. A mértéktartás ebben az esetben is elengedhetetlen, hiszen ha már reggel túlesszük magunkat, nem leszünk képesek koncentrálni.

Mit tudunk a halfogyasztásról? Azt, hogy agyunk egészségének megőrzéséért ez az egyik legjobb választás! A halas fogások omega-3 zsírsavakban rendkívül gazdagok, ez pedig agyunk számára kulcsfontosságú. A halfogyasztás csökkenti a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk legalább heti kétszer halat!

Bár nem gondolom, hogy egészségünk megőrzéséhez feltétlenül szükségünk van távoli országokból érkező termékekre, az avokádót itt kénytelen vagyok megemlíteni, mert annyira pozitív tulajdonságokkal bír. Segít megelőzni a szívbetegségeket, és csökkenti a „rossz koleszterin” szintjét. Habár az avokádó elég zsíros, ez a „nyugodtan ehető, jó zsír” kategóriába tartozik, és így az egészséges véráramlás fenntartásához is hozzájárul, ami pedig testünk összes szervének normális működéséhez elengedhetetlen.

A feketeáfonyára szintén tekinthetünk csodaszerként. Kutatások igazolják, hogy ez az ízletes gyümölcs csökkenti az Alzheimer-kór, illetve a demencia okozta tüneteket, valamint a szabadgyökök okozta agyi károsodások mértékét. Patkánykísérletekben többek között azt is kimutatták, hogy az idősödő állatok izomfunkcióját növelte.

Ám ezenkívül is vannak még dolgok, tevékenységek, amelyek segíthetnek a jobb koncentráció elérésben:

Aludjunk eleget!
Meditáljunk, relaxáljunk, hogy kiürítsük a fejünket!
Igyunk elég folyadékot!
Eddzünk, sétáljunk, mozogjunk!

Fontos, hogy az étkezéseknél mindig odafigyeljünk, miből és mennyit fogyasztunk. Ha túl keveset eszünk, nem lesz elég energiánk, ha túl sokat, akkor pedig túl sokat használ fel a szervezetünk az emésztésre, és azért nem leszünk képesek megfelelően fókuszálni a feladatokra.

Fort Molnár Henriett

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?