Menü

Tavasz a konyhában

Hamarosan remélhetőleg már nem csak a naptár, hanem az időjárás szerint is beköszönt a tavasz, s hozza magával a jóidőt, a színeket, az aktív szabadtéri időszakot! Vajon, hogy mutatkozhat meg az otthonunkban, a konyhánkban, hogy eljött a tavasz?

Ha a hőmérő is a tavasz érkezését mutatja, akkor itt az ideje a konyha tavaszi felfrissítésének, hiszen egy szemet gyönyörködtető, virágos-világos, tavaszias, meghitt konyhában egész máshogy ízlik a reggeli kávé.

Az első mielőtt ennek a feladatnak nekilátunk, a rendrakás, a nagytakarítás, a függönyök napfényillatúra mosása, az ablakok csillogóvá törlése. A meleg és bekuckózott télies hangulatot felváltjuk a napfényre, a színekre, a világos reggelekre, a tavaszi kabátra, az átmeneti cipőkre.

Amúgy sem árt egy szelektálással kezdeni, a kamra kapjon egy új kinézetet, rendszerezzünk, törölgessünk le, ragyogjanak az üvegek, tálak, dobozok.

Elő a növényekkel!

Az igazi tavaszi hangulat legfőbb megteremtői a növények, melyek nagyszerűen feldobják a konyhát, és rengeteg mutatós fajta kapható, bátran vásároljunk fűszernövényeket is, s ne csak dekoráció céljából, hanem fogyasszuk is őket!

A konyhaablakban jól mutatnak a fűszernövények.

Ne féljünk nekiállni saját kezűleg elkészíteni egy-egy tavaszi dekorációt. Nagyon könnyen dekoratív és hangulatos tavaszias díszeket alkothatunk, mely elkészítése is maga már egy kikapcsolódás, a netről számos ötletet elleshetünk.

Nem mondom, hogy fessük át a bútorokat, de lecserélhetjük a vázákat, kaspókat, vehetünk egy-egy új bögrét, egy szép virágtartót, vidám asztaldíszt.

A tavaszi hangulatot nem csak kertünkbe vagy a konyhánkba, hanem az egész lakásunkba, előszobánkba, nappalinkba is be tudjuk becsempészni, fontos, hogy ott teremtsük meg leginkább, ahol szívesen összegyűlik a család.

Egy terítő, egy új függöny, egy új ajtódísz néhány kiegészítővel, gyümölcsöstálakkal párosítva, egy váza friss vágott virág társaságában egészen már hangulatot fog hozni a térbe.

Az illóolajos téli estéket felválthatja - legalábbis nálunk most előkerült – egy diffúzor, vagy egy zacskó potpurri, illatosító.

Számomra a legjobb egy ilyen gyönyörűen megkomponált tavaszi konyhában az illatos, gőzölgő lattém, amit a gyerekeim is hagynak mondjuk nyugodtan elkortyolni.

Ahhoz, hogy komplett és teljes újjászületésről beszélhessünk, a környezetünk mellett magunkra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Foglalkozzunk magunkkal is, variáljuk át a ruhatárat, étkezzünk színesen, öltözzünk vidáman, rétegesen, használjunk bátran színeket!

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.