Menü

Alkoholfogyasztás – nem mindig ördögtől való!

Az alkoholfogyasztás általános megítélése alapján egyértelműen a negatív oszlopban foglal helyet. Nyilvánvalóan léteznek egyéb dolgok az életben, amelyek pozitívabb hatást gyakorolnak az egészségünkre, de vajon lehet-e pozitív hatásokat társítani az alkoholhoz úgy is, hogy közben nem vagyunk rajongói?

Korábban sokszor mondták, hogy aki vérszegény, igyon meg napi egy deci vörösbort, az majd segít. Mivel a tudomány nem állandó, ez is változóban van. Már az orvostudomány sem biztos abban, hogy a vörösbor segíthet a vérszegények vörösvértest termelésének helyreállításában.

De akkor mégis mit köszönhetnénk az alkoholnak az átmeneti boldogságérzeten kívül?

Azt leszögezhetjük, hogy az alkoholfogyasztás valóban csak kis mennyiségben hasznos. Ez nők esetében napi 1,5 deciliter bornak, 3,5 deciliter sörnek vagy 4-4,5 cent töménynek felel meg. A férfiak esetében ezeket a számokat megduplázhatjuk. (Vajon nagyapáink tényleg tudtak valamit, és a reggeli feles is hozzásegítette őket a hosszú élethez?)

Ha az általános állapotunk jó, akkor a napi rendszerességgel fogyasztott alkohol akár 25-40%-kal is csökkentheti a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát. Ez részben annak köszönhető, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét. A túlzott alkoholfogyasztással viszont éppen az ellenkező hatást érjük el, vagyis növeljük esélyeinket a különféle szívbetegségekre.

Bizonyítatlan tudományos háttérrel rendelkezik, de biztosan kijelenthető, hogy akik napi 1-2 pohárkával isznak, sokkal fogékonyabbak a sportra. Az összefüggés fordítva is igaz. Akik rendszeresen sportolnak, nagyobb valószínűséggel veszik elő a borospoharat olykor-olykor. Egyelőre nem tudjuk, miért van ez így.

A mérsékelt alkoholfogyasztásnak szerepe lehet a vesekő kialakulásának megelőzésében, hiszen az alkohol kis mennyiségben vízhajtó hatással bír. Ugyanakkor a mértéktelen alkoholfogyasztás dehidratálttá teszi az emberi testet, így a betegség kialakulásának esélye magasabb.

A barátokkal való rendszeres, de nem túlzásba vitt alkoholfogyasztás szociálisabbá tesz minket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk többet beszélni, mindenkit bevonni a beszélgetésbe, és ügyelünk arra, hogy senki ne essen ki a körből.

Végeztek már kutatást arra vonatkozóan is, hogy milyen hatással bír az alkohol a szexuális életre. Azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak napi 1-2 pohár vörösbort, pozitív változásokról számoltak be. Ugyanez a férfiak esetében is kimutatható, és a tesztoszteronszint emelkedésével magyarázható. A túl sok alkohol viszont nemcsak a vágy, de akár a szexuális életre való képesség elvesztésével is együtt járhat.

Az agyi működésre is hatással lehet. Bizonyítottan csökkenti az Alzheimer-kór kialakulási valószínűségét.

Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát.

Következtetésként csak annyit vonnék le, hogy ne ítéljünk el valakit egyből, ha heti néhány alkalommal borospohárral a kezében találjuk. Egyáltalán nem biztos, hogy nagy mennyiségeket fogyaszt, és nem tud leállni. Természetesen – mint az élet minden területén – nehéz a saját ítéleteinket és kritériumrendszerünket félretenni, de mégis mindig próbálkozzunk a másik oldal megértésével is.

Fort Molnár Henriett

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.