Jelek, hogy nem eszel elég szénhidrátot
- Dátum: 2022.02.10., 04:21
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- edzés, egészség, életmód, energia, fejfájás, gyengeség, ingerlékenység, makrotápanyag, szénhidrát
Alapvetően kétféle szénhidrátot különböztetünk meg: az „egészségtelen” egyszerű szénhidrátokat (krékerek, fehér lisztből készült péktermékek, édességek, tésztafélék), melyek gyorsan felszívódnak és hirtelen megemelik a vércukorszintet; valamint az „egészséges” és rostban dús, komplex szénhidrátokat (teljes kiőrlésű péktermékek, zöldségek, gyümölcsök, babfélék), melyek lassan szívódnak fel, sokáig látnak el energiával.
Ezek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezzel hozzájárulnak a szervezetünk egészségéhez. Amennyiben az utóbbiból nem fogyasztasz eleget, sokkal többet ártasz a magadnak, mint gondolnád, a segítségünkkel viszont időben felismerheted a szénhidráthiány intő jeleit és következményeit!
1. Kellemetlen szájszag

Ha nem viszel be elég szénhidrátot a szervezetedbe, a tested a már meglévő fehérje- és zsírkészletedből fog gazdálkodni és energiát nyerni. Ezt a folyamatot ketózisnak nevezzük, mely a keto-diéta alapja is egyben. A diétát csak előzetes orvosi konzultációval érdemes alkalmazni, egyik mellékhatása pedig a kellemetlen lehelet.
2. Ingerlékenység
Az amerikaiak egy külön szót is alkottak az éhség miatt kialakult ingerlékenységre: a „hangry” jelenség a szénhidrátok által támogatott szerotonin boldogsághormon hiányától jön létre, mely szintén a keto-diéta egyik mellékhatása lehet. Az ingerlékenységtől viszont könnyen meg lehet szabadulni, ha szénhidrátokat fogyasztunk – többek között ezért eszünk édességeket, ha rossz passzban vagyunk.
3. Fejfájás

Az agyi funkciók megfelelő működéséhez mindenképpen szükséges a szénhidrátok fogyasztása – elhagyásukkal migrénes fejfájásunk lehet nap, mint nap. Ha neked is gyakran fáj a fejed és kevés szénhidrátot eszel, mindenképpen változtass az étkezési szokásaidon!
Tudtad? A szakértők szerint 3-5 óránként ajánlott a szénhidrátok fogyasztása.
4. Puffadás
Ha kevés szénhidrátot eszel, a rostfogyasztásod is jelentősen csökken – ennek egyenes következménye a gyomorpuffadás. Ezt a kellemetlen állapotot megemelkedett vízfogyasztással, gyümölcsökkel (banánnal, almával, körtével és bogyófélékkel), valamint teljes kiőrlésű péktermékekkel tudod csökkenteni.
5. Székrekedés
A szénhidráthiány legelső jelei közé tartozik a székrekedés, melyet rostban dús táplálékokkal és gyógyvizekkel tudsz enyhíteni. A tök- és chia mag, brokkoli, a káposzta, az olívaolaj, valamint a szilva gyors segítség lehet a bajban.
6. Gyengeség

Állandóan fáradt vagy, még akkor is, ha vitaminokat szedsz? A szénhidráthiány alaposan kikezdheti a szervezetet és az influenzához hasonló tüneteket is produkálhat, tehát nem szabad viccelni vele! A gyengeségen – az étkezési szokásaid megváltoztatásán kívül – az elektrolitokat tartalmazó italok és vizek segíthetnek.
Ki kell tapasztalnod, mennyi szénhidrátra van szükséged ahhoz, hogy egészséges keretek között (heti 0,5-1kg) fogyni, formálódni tudj, és melyek a legjobb források a TE szervezeted számára. Ez a mozgástól és mozgásformától is függ – hiszen aki nagy intenzitású edzéseket végez(ne), azoknak kell a szénhidrát. A szénhidrát hiányában csökken az energiaszint, az edzés sem lesz kemény – és ezzel pont hátráltatod a fogyást. Hiszen egy kőkemény edzésnek nagyon nagy anyagcserefokozó hatása van, ami felpörgeti a zsírvesztést akár 24 órára is!
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.