Menü

Mosás takarékosan, okosan!

.Ismerős az a mondás, hogy a szennyes mennyiségét elnézve, nálunk lakik még egy család, akikkel még nem találkoztunk…. Gyakran emlegetem. Három gyerekem van, bizony akad szennyes bőven, a férjem munkásruháit, egyenruháját, sportruházatainkat és egyéb kimenős, otthonlevős, alkalmi és macis nadrágok tömkelegét mosom – és akkor a függönyök, ágyneműk, plédek még nem is kerültek a gépbe - szinte van, hogy egy egész álló nap megy a mosógép, a mosószeres flakon meg kéthetente ürül. Drága mulatság.

A mosás alapszabályaira nem térnék ki, azt mindenki tudja, hogy a piros bugyit nem mossuk egybe a fehér inggel, s szerencsére szinte minden háztartás rendelkezik automata mosógéppel, szerencsések szárítógéppel is, így azt sem mondhatnánk, hogy nehéz, hiszen régen lehetett nehéz mindent kézzel kimosni.

A ruháink színének tartóssága érdekében színek szerint válogatjuk a szennyest és aszerint mossuk a ruhákat.

Érdemes odafigyelni, hogy milyen anyagokat mosunk össze, hiszen, ha a farmert összemossuk a selyemblúzzal még akkor költséges programot használtunk, s vehetünk másik blúzt.

A ruháink épsége érdekében a címkében ajánlott hőfokot is be kell tartani, így nem mennek össze a ruháink.

A jelek pedig balról jobbra haladva általában ezeket mutatják: ajánlott mosási hőmérséklet, fehérítés, vasalás, vegytisztítás, szárítógépben való szárítás.

Ezeket fontos betartani, hiszen a gyártók nem véletlenül találnak ki különböző opciókat. Amikor nem túl szennyezett ruhákat mosunk, használjuk a gyors mosási programot, így rengeteg vizet és elektromos áramot takaríthatunk meg.

Ha a napon szárítjuk a ruhákat, figyeljünk rá, hogy kifordítva teregessünk, hiszen a nap tönkre teheti a színüket, de van ennél is nagyobb „öngól”, amikor papírzsebkendőt felejtünk egy zsebben és utána a fehér szöszöket próbáljuk levarázsolni a fekete pólókról…Kellemetlen. Jobb átnézni a mosás előtt a ruhákat, pláne, ahol kisgyerekek is vannak, az ő zsebeik mindig rejtenek egy – két kavicsot, fenyőtobozt, csokipapírt, rágót és még sok más egyéb „kincseket”.

A vízlágyító használata pénztárcabarát megoldás hosszútávon, hiszen jót tesz a mosógépünknek és a lefolyórendszernek, melyeket így megkímélünk.

A vízkőoldás tökéletesen működik ecettel vagy háztartási gépekhez kapható vízkőoldóval, ezek használata megelőzésre nagyon ajánlott.

A pénztárcánk érdekében hígítsuk az öblítő koncentrátumot, körülbelül 1 liter koncentrátumból 4 liter öblítőt nyerhetünk, ami elég gazdaságos, ahogy az ecetes öblítés is. Ha az öblítő mellé ecetet is teszünk a mosógépbe, akkor sokkal intenzívebb illata lesz a ruháknak.

A mosógolyó is praktikus és pénztárcabarát. Egy ilyen golyó kb. 1000 mosásra elegendő.

Ha spórolni szeretnénk mosószer, vagy öblítő vásárlásakor, próbáljuk a nagyobb kiszerelést választani, ezekkel minden esetben olcsóbban jövünk ki.

Reméljük tudtunk hasznosat mondani tanácsainkkal, s a mosás, mint az egyik leggyakoribb házimunka, kicsit pénztárca barátibb, spórolósabb lesz.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.