Menü

Májvédő ételek nyomában

A májunk számos alapvető feladatot lát el, kezdve a fehérjék, koleszterin és epe előállításától a vitaminok, ásványi anyagok és a szénhidrátok felszívódásáig.

Ezenkívül lebontja a toxinokat, például alkoholt, gyógyszereket és az anyagcsere természetes melléktermékeit. Az egészség fenntartása szempontjából fontos, hogy a májunk jó egészségnek örvendjen.

Nézzük, melyik az a 11 legjobb étel, amely segít az egészséges máj megőrzésében.

Kávé

A tanulmányok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás védi a májat a betegségektől. Például, tanulmányok többször kimutatták, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a májzsugorodás vagy tartós májkárosodás kockázatát krónikus májbetegségben szenvedő embereknél. A kávé csökkenti a gyulladást és növeli az antioxidáns glutation szintjét. Az antioxidánsok semlegesítik a káros szabadgyököket, amelyek a testben természetesen képződnek, és a sejtek károsodását okozhatják. Ez csökkenti a májbetegségek, a rák és a zsíros máj kialakulásának kockázatát is.

Tea

A tea sok szempontból bír az egészségre jótékony hatással, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy a máj számára különös előnyökkel járhat. A fekete és a zöld tea javíthatja a máj enzim- és zsírszintjét.

Grapefruit

A grapefruit antioxidánsokat tartalmaz, amelyek természetes módon védik a májat. A grapefruitban található két fő antioxidáns a naringenin és a naringin. A grapefruit antioxidánsai védik a májat a gyulladás csökkentésével és a védelmi mechanizmusok fokozásával.

Áfonya

A bogyóknak magas antioxidáns tartalmuk van, amelyek védik a májat a károsodásoktól.

Szőlő

A szőlő, különösen a vörös és a lila szőlő számos különféle jótékony növényi vegyületet tartalmaz. A legismertebb a resveratrol, amelynek számos egészségügyi előnye van. Állatkísérletek és egyes emberekkel végzett vizsgálatok is azt mutatják, hogy a szőlő és a szőlőmag kivonat védi a májat a károsodásoktól, növeli az antioxidáns szintet és remek gyulladásgátló.

Kaktuszfüge

A fügekaktusz az ehető kaktuszok népszerű típusa, gyümölcse a kaktuszfüge vagy tuna. A kaktuszfügét és levét fogyasztják leggyakrabban. A gyümölcs leve segíthet a másnaposság tüneteinek leküzdésében, csökkenti a gyulladást is. Védhetik a májat az alkoholfogyasztás okozta károsodásoktól is.

Céklalé

A céklalé olyan nitrátok és antioxidánsok forrása, amelyek javíthatják a szív egészségét és csökkenthetik az oxidatív károsodásokat és a gyulladást. A céklalé védi a májat az oxidatív károsodásoktól és a gyulladástól, miközben növeli a természetes méregtelenítő enzimek hatását.

Sötétzöld színű zöldségek

A sötétzöld színű zöldségek, mint például a brokkoli és a kelbimbó fokozhatják a máj természetes méregtelenítő enzimeinek működését, megvédhetik azokat a károsodásoktól.

Diófélék

A dióban magas a zsírtartalom és tápanyagokban gazdag - ideértve az antioxidáns E-vitamint - és a jótékony növényi vegyületek. Ez az összetétel számos egészségügyi hatásért felelős, különös tekintettel a szív egészségére, de potenciálisan a májra is.

Zsíros halak

A zsíros halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, azaz olyan egészséges zsírokat, amelyek csökkentik a gyulladást, és amelyekkel alacsonyabb a szívbetegség kockázata. Az omega-3-ban gazdag zsíros halak fogyasztásának számos előnye van a máj számára. Ugyanakkor fontos, hogy figyeljen az omega-6 és az omega-3 arányára a szervezetében.

Olívaolaj

Az olívaolajat egészséges zsírnak tekintik, mivel számos egészségügyi előnye van, ideértve a szívre és az anyagcserére gyakorolt pozitív hatásait. A tanulmányok azt is mutatják, hogy az olívaolaj-fogyasztás csökkenti a máj zsírszintjét és javítja a májenzimszintet.

Ezen ételeknek az étrendbe történő beépítése természetes és egészséges módja a máj megóvásának és táplálásának.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.