Menü

A hatékony fogyókúra pszichológiája

A belső motiváció az, ami a legnagyobb kitartást adja. Ha kitartásunk elég erős, a legjobb eséllyel tudunk sikereket elérni. A legegészségesebb, ha saját elvárásunknak akarunk megfelelni.

Szélsőséges esetekben pl. mély szomorúság megélésekor szintén fogyás indulhat el, ha nem táplálkozik valaki normálisan, esetleg gyermekeknél az étel elutasítása idézhet elő fogyást, de nyilván ez nem tudatos fogyókúra által előidézett folyamat. Ugyanide sorolnám, amikor valaki annyira nincs jóban önmagával, hogy elkezdi éheztetni saját magát.

A fogyókúra okai

Nőknél azok az okok gyakoribbak, amelyet a szépségipar diktál. Bár ez a nyomás a férfiakra is egyre inkább hat, de még mindig elfogadóbb a társadalom a férfiak tökéletlen testével, nemrég divatos, humoros jelenségnek mondható volt az ún. „apu test”. Amikor középkorú, kissé tunya, elhízott, pocakot eresztett, „apukás” testnek kikiáltott test alak volt divatos.

A nőknél az „anyu test” még nem jött divatba, pedig a szüléssel rendszerint testi változások jönnek létre. Az elfogadás nagyon hasznos dolog a megváltoztathatatlan testi hibák esetében, de itt is mostanában átlendülnek az emberek a ló túloldalára. Az extrém kövérség mutogatásával, a kóros elhízás reklámozásával, és annak elfogadásának követelőzésével árasztják el a közösségi médiákat.

Gyerekeknél nagyon változó, hogy milyen okból szeretnének fogyni, de gyakori, hogy a társaikhoz szeretnének hasonulni, el akarják kerülni azt a szégyenérzetet, melyet a társaik csúfolása kivált belőlük, vagy később, kiskamasz korban, kamaszkorban a szívük választottjának szeretnének tetszeni. Rájuk sokkal intenzívebben hatnak a környezeti minták is, mert a közösséghez tartozás igénye erőteljesebb.

Az életmódváltás összefügg önmagunk szeretetével

Az életmódváltás összefügg önmagunk szeretetével. Alapvetően azok a lelki okok egészségesek, ami a fejlődésről, épülésről, önmagunk szeretetéről szólnak.

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen, ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának, az biztosan kudarcra van ítélve.

Az ortorexia megszállott törekvés az egészséges étkezésre. Az egészséges táplálkozást olyannyira túlzásba viszi, hogy már-már szorongást, félelmet kelt az általa nem egészségesnek vélt étel.

Az anorexia, bulimia nervosa mind-mind olyan táplálkozási zavar, melynek hátterében önmagunk elfogadásának hiánya állhat. Önmagunk szeretetének hiánya. Aki kínozza magát, koplaltatja, hánytatja, éhezteti, az bizony nem szereti saját magát eléggé.

Milyen felfogással nem működik a fogyókúra, diéta, életmódváltás?

Milyen felfogással nem működik a fogyókúra, diéta, életmódváltás? A maximalista, frusztrált, negatív gondolkodású, halogató típusú emberek, önmagával nem elégedett emberek esetében nem tud sikeres lenni egy diéta, egy életmód váltás, mert vagy nem csinálják végig, vagy nem hagyják abba. Ezért az az egészséges fogyókúra, amit már oly sokszor hangsúlyoznak: ne kúra legyen, hanem életmódváltás. Mégpedig egy olyan életmódváltás, amit örömmel tudunk csinálni.

Ahol finomak az ételek. Amiben jól érezzük magunkat. Új szokásokat felvenni nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Változtatni az életünkön azért nehéz, mert az emberi agy az ismerősben érzi jól magát. A végletes, szélsőséges, éles váltások nagy megerőltetést igényelnek.

A nők általában véve érzékenyebbek a külsejüket ért kritika megélésére, de mivel a férfiakkal szemben is egyre nagyobb elvárások alakulnak küllemüket illetően, és a férfi test ideál izmos, a testépítő tevékenységet szélsőségesen végzőknél gyakorta kialakul az ún. izomdiszmorfia, a soványságtól való kóros rettegés.

Önképzavart okozhat azonban egy szóbeli bántalmazó a környezetünkben, akinek sokat adunk a szavára, vagy épp ellenkezőleg: egy olyan példát akarunk elkerülni, amihez nem akarunk hasonulni, és ez a félelem kóros méreteket ölt. Ez mindkét nem esetében előfordulhat.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.