Menü

Hogyan készüljünk külföldi tanulmányútra?

Hamarosan itt az ősz, elkezdődnek az Erasmus és külföldi tanulmányi programok. Érdemes minél hamarabb elkezdeni a felkészülést a kiutazásra, hogy minden lehetséges bökkenőre időbe fel tudjunk készülni.

Az Erasmus program európai egyetemek közötti együttműködés, amely keretei között a diákok egyetemi képzésen vagy szakmai gyakorlaton vehetnek részt. A Campus Mundi is hasonló európai szintű program. Ma már mindenkinek lehetősége van a program segítségével külföldi képzésen részt venni. A felkészülés, összecsomagolás azonban sok időbe telik, és érdemes felkészülni idő

Ha egyetemista vagy, akkor elsőnek fel keresned egyetemed Erasmus tematikájú honlapját. Itt informálódhatsz a fogadó intézményekről, az ösztöndíj mennyiségéről, a felvételi kritériumokról és jelenlegi helyzetben a Covid-helyzetről. Minden karnak és szaknak van egy Erasmus koordinátora, aki szintén segít a jelentkezés megkezdéséről. Mindenféleképpen beszélj valamilyen idegennyelvet, hiszen a képzés nyelve más és más. Fontos a szakmai önélezrajz és egy jó motivációs levél.

Az ösztöndíjt nyert tanulók ezek után megkezdhetik a felkészülést a kiútra: ki kell tölteni a fogadó intézmény tanulmányi szerződését, egy nyelvi tesztet és fel kell venni a kinti órákat.

Közvetlenül utazás előtt meg kell kötni a biztosítást, ami nagyon fontos, hiszen a csomaggal vagy akár az egészségünkkel bármi történhet. Biztosítás nélkül a kiutazás nem megengedett. Szállást is kell keresni; ez lehet kollégium vagy albérlet.

Sajnos a koronavírussal is kell számolni, nagyon fontos, hogy kiutazás előtt informálódjunk a fogadó ország hatályos rendelkezéseiről. Az oltással rendelkező emberek sokszor nagy előnyre tesznek szert, hiszen nem kell PCR tesztet csináltatniuk.

Érdemes megjegyezni, hogy az ösztöndíj mértéke sokszor önmagában nem elég. Mindig legyen nálunk elég költőpénz, hogy ne érjen minket semmilyen meglepetés. Sokszor az albérlet viszi el a legtöbb pénzt, mert ezek külföldön jóval drágábbak, mint itthon nálunk. Az is egy jó megoldás, ha szobatársakat keresünk és megosztjuk a közös költségeket és a bérleti díjat. A szobatársakkal pedig örökre szóló barátságokat köthetünk. Persze, elsődleges a tanulmányok megszerzése, nyelvismeret fejlesztése, de az ország kultúrájával való megismerkedés is egy maradandó élmény. Ezért ajánlom egyetemista társaimnak az Erasmust.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!