Menü

Vadkemping – ha valami izgalmasra vágysz

A vadkemping szuper dolog, de van néhány trükkje, néhány olyan fortély és tudnivaló, amit nem árt ismerni, mielőtt belevág az ember.

Nézzük az előnyeit.

A vadkemping ingyen van. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy sokat költsön egy túrán. A napi költség egyik legnagyobb része az alvásból fakad. (A másik az evés, ott azon fogsz spórolni, ha nem étteremben eszel, hanem magadnak vásárolsz, főzöl.) Csak számolj utána! Ha egy hónapra mész bringázni, és éjszakánként csak 3-5000 Ft-ot költesz (egy olcsóbb országban), máris 6 számjegynél tartunk. Egy olcsóbb országban. Nem beszélve arról, hogy sok kalandor lelkű bringás maga mögött hagyja a járt utat a járatlanért és olyan helyekre téved, ahol nincsen fizetős szálláshely. Nem kell messzire menni. Magyarországon is rengeteg ilyen hely van. Például a legtöbb erdő.

A vadkemping nyugis (a legtöbbször).

A legtöbb kemping (természetesen nem mind) hangos, és a pihenésre a legkevésbé sem alkalmas. Várni kell a zuhanyzóban a melegvízre, a konyhában a vízforralóra vagy a tűzhelyre, a portán a be- és kicsekknél.

Mindenhol ott van.

Az a jó a vadkempingben, hogy pont ott van, ahol kell. Bárhol és mindenhol! Nincs kényszer, hogy adott pontba el kell jutnod, mert lefoglaltad a szállást és a pénzed bánja ha nem érsz oda.

Ahol az este ér, ott keresed meg az alkalmas helyet. De hogy keress helyet és szabad-e egyáltalán ott aludnod?

A legtöbb európai országban szabad, de legalább is szemet hunynak a vadkempingezés fölött. Megengedett többek között Skóciában, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Észtországban, Spanyolországban és Törökországban is. Nem problémáznak rajta Oroszországban, Romániában, a balkán országaiban.

Tiltja például Belgium, vagy Horvátország, ahol komoly bírságot és akár a cuccod elkobzását vagy lefoglalását kockáztatod, ha a kempingen kívül dobod fel a sátrad. Izlandon nagyon bonyolult vadkempingezni (sok szabály és szempont van, hogy hol lehet és hogyan). Angliáról, Németországról és az Alpok országairól összességében elmondható, hogy tilos a kijelölt sátorozóhelyeken kívül sátrazni, de bivakolni (sátor nélkül való alvás) több országban is megengedett.

Amikor csak lehet, vízközelben! Az egyik legtutibb hely, ahol vadkempingezhetsz, a vízpart. A vízből ihatsz (természetesen ha megfelelően tiszta, egy alapos szűrés után), főzhetsz vele, mosogathatsz, ruhát moshatsz, fürödhetsz.

Mire figyelj ha vízparton vagy? Ha folyóvíz mellett kívánsz táborozni, próbáld pár méterrel a víz szintje fölé állítani a táborodat. Egy kiadós éjszakai esőzés miatt (ami akár lehet feljebb a hegyekben), nagyon gyorsan képes ugrásszerűen megnőni a vízszint.

Ne koszold be a vizet! Ha mosogatsz, vagy mosol, soha ne mosd bele a koszos dolgaid a vízbe! Már egy kis mosogatószer is kártékony hatással van az élővilágra. Merj ki vizet és a víztől távolabb mosogass, hogy biztos ne kerüljön semmi a tóba vagy folyóba. Fürdéshez használj túraboltokban kapható környezetbarát, lebomló tisztálkodószereket.

Jó kempingezést!

Liszli Kornélia

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.