Menü

Egészséges életmód kisgyermekkel?

Nagyon sok esetben hallom kisgyermekes szülőktől, hogy a gyermek nem eszi meg a zöldséget, gyümölcsöt, elutasítja az egészségesebb falatokat. Az egészséges életmód kialakítása időben, már a hozzátáplálás időszakában bevezetésre kell, hogy kerüljön.

A hozzátáplálás időszaka 4-6 hónapos korban kezdődik általában, az egyes ételeket lassan, fokozatosan, apránként vezetjük be, változatosságra törekszünk és egészséges életmódra. Vajon hol romlik ez el a későbbiekben? Néha ránézek a kamasz fiamra és közlöm vele, hogy visszasírom azt az időt, mikor válogatás nélkül ette a gyümölcsöket, habzsolta a sütőtököt, édesburgonyát, brokkolit.

Az egészséges étkezés nem hiszem, hogy a közösségbe kerülve romlik el, vagy az óvodai kosztban lenne a hiba, ma már sokkal tudatosabban és egészségesebben állítják össze az étkezéseket az intézmények is.

A gyerekeknél azért különösen nehéz az egészséges ételek szeretetét kialakítani és fenntartani, mert fogukra valót keresnek, a finom ízek után mennek, őket nem érdekli, hogy egészséges-e, csak azt, hogy finom legyen.

A gyümölcsöket be lehet csempészni a reggeli turmixokba, ezzel már egészségesen indul a napjuk, még akkor is, ha esetleg csak néhány kortyot fogyaszt el belőle.

A kisiskolás gyerekeknek könnyen csomagolhatunk kis dobozkában felszeletelt gyümölcsöket, zöldségeket, müzliszeletet, bár tény, hogy ez a ritkább eset a kóla és a chipsz meg a kakaóscsiga mellett.

A legtöbb gyermek oviból és iskolából - még ha kapnak uzsonnát is – érdekes módon mindig éhesen „esnek haza”, ilyenkor lehet eléjük tenni az egészségesebb menüt, hiszen, ha valaki éhes, kevésbé válogat. Ez a szabály egyébként nálunk érvényes a lefekvés előtti „éhes vagyok” utóvacsorákra, mely inkább a plusz félóra fennmaradásról szól, semmint a valódi éhségről, ekkor is érdemes az egészségesebb ételekkel próbálkozni, hiszen a fennmaradás érdekében akár a zöldséget, főzeléket is megeszi.

A közös főzés az egyik legjobb alkalom, hogy friss gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasszon a gyerek, amit együtt készíthetünk el.

Természetesen nem lehet elkerülni - és nem is ez a cél -, hogy a gyermekünk ne egyen kevésbé egészséges ételeket, hiszen hiába csomagolnék almát egy osztálykirándulásra, valószínű nassolna a máséból, tehát semmiképp sem a tilos és a tiltott jelzőket használnám egyes élelmiszerekre, mindössze annyi a lényeg, hogy a mértékletesség elvét kövessük következetesen az étkezési szokások kialakításánál is.

A nagyszülők és a dédik amennyire meg tudják könnyíteni az életünket a segítségükkel, éppen annyira meg is nehezítik azt és tudomásul kell venni, hogy a nagyszülők dolga a kényeztetés, ami azt jelenti, hogy vagy előttünk adja a gyermeknek az édességet és tudunk róla, engedjük, vagy nem és akkor a hátunk mögött paktálnak le az unokákkal. De azt hiszem, ez így is van rendjén, mióta világ a világ. A nagymama sütije mindig belefér.

Nem említettük még, de a gyermekünk egészségének megőrzéséhez és egészséges életmódra neveléséhez feltétlen szükséges a rendszeres mozgás, amit azért a kisgyermekeknél kipipálhatunk, hiszen ők általában reggeltől estig mozognak, valamint a megfelelő és elegendő pihenés, ezért fontos, hogy a gyermekek időben ágyba kerüljenek.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.