Menü

Segítség szorongás ellen

A pszichés betegségek hátterében gyakran az agyban és az idegrendszerben zajló biokémiai folyamatok zavara húzódik meg. Ezeket a zavarokat pedig bizonyos vitaminok hiánya is előidézheti.

B-vitaminok

Ebbe a csoportba 8 különféle vitamin tartozik. Közülük is kiemelkedik a B1-, a B6- és a B12-vitamin szerepe az idegrendszer optimális működése szempontjából. A B-vitaminok hiánya elősegíti a megnövekedett stressz-szint, a depresszió és a szorongásos zavarok kialakulását.

D-vitamin

A D-vitamin hatással van a hangulat szabályozására és az idegek, valamint az agy működésére. Hiánya a depresszió és a szorongás tüneteit is erősíti, míg szedése mindkét kedélybetegség kezelését eredményesen segíti.

Multivitaminok

A multivitamin készítmények bizonyos esetekben javítják a kedélybetegek állapotát, és enyhítik a szorongásos zavarokat. Azok a multivitaminok, amelyek B- és C-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot és cinket is tartalmaznak, hatékonyan alkalmazhatók a szorongás oldására.

Magnézium

Kulcsfontosságú nyomelem a szorongás elkerülése szempontjából. Hiánya az arra hajlamos személyeknél közrejátszik a szorongás kialakulásában.

Omega-3 zsírsavak

Ezeket a tápanyagokat a szervezetünk nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni őket. Erre egyrészt a tengeri állatok, főleg bizonyos halak húsa alkalmas, illetve táplálékkiegészítők, halolajkapszulák formájában is fogyaszthatóak. A depresszió és a szorongás esetében is eredményesen használhatók, főleg a hosszú távú szorongással küzdők állapotára hatnak kedvezően.

A szorongás ellen gyógynövényekkel

Több olyan gyógynövényt is ismerünk, amelyek eredményesen alkalmazhatók a szorongás oldására.

Néhány példa:

komlótoboz,

orbáncfű,

levendula,

citromfű,

kamilla,

valeriana (macskagyökér).

A gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatása a szorongás oldására

A szorongás a testi (biológiai és biokémiai) folyamatok mellett az idegi (agyműködési, érzelmi) szinten is zajlik. Ebből következően a megfelelő gondolkodásmód kialakításával és alkalmazásával is sokat tehetünk a szorongásos zavarok mérséklése érdekében. Sokszor segít, ha ahelyett, hogy a szorongást jelentő problémára fókuszálnánk, inkább arra összpontosítunk, ami a megoldást jelentheti. Az is jó taktika lehet, ha az ember egyszerűen eltereli a figyelmét a szorongásról, és inkább kellemes dolgokra összpontosít. Mindezt támogathatja egy jó meditációs módszer, például mindfulness vagy autogén tréning. Kulcsszerepe van a megfelelő légzésnek is, erre épülő professzionális légzőgyakorlatokat is elsajátíthatunk. De már az is sokat segíthet, ha egyszerűen odafigyelünk a légzésünkre, és lassan, fokozatosan lélegezzük be, majd ugyanígy fújjuk ki a levegőt.

Sport és jóga a szorongás ellen

A rendszeres testmozgás egészségvédő hatásáról oldalakat lehetne írni. Aki képes naponta legalább 40 percet szánni erre, annak a szervezetében elegendő endorfin keletkezik ahhoz, hogy csökkenjen a stressz hormonok koncentrációja.

A komótosan végezhető, meditatív, monoton mozgás pedig még kedvezőbb hatású. A jóga pedig pont ilyen, nem véletlen, hogy már egy 2013-as kutatás is alátámasztotta kedvező hatását a szorongásos zavarok oldására. A kutatás szerint napi fél óra jóga egy hónapon keresztül érezhetően csökkenti a félelmet és a pánikérzést.

Szerző: Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.