Menü

Pörgős város vagy nyugis falu? – avagy mit preferálunk költözéskor

Költözéskor sokakban felmerül a kérdés: hova költözzünk? Válasszuk a nyugis vidéket vagy a mindig pörgős várost? A döntést meghozni nem olyan egyszerű, mindkét életforma más és mindkettő mellett és ellen is szól érv.

Sokféle belső migráció fedezhető fel ma hazánk területén. Egyrészt sokan költöznek vidékre, falukba az olcsóbb árak miatt, de másrészt vannak faluk, amelyek a városba költözés miatt elnéptelenednek. Ezek megoldásra váró problémák.

Sok érv szól a vidék mellett: számtalanszor hallhatjuk, hogy vidéken milyen nyugodt az élet, csend van és zavartalanul lehet pihenni. Kevés az ember, előfordulhat, hogy mindenki ismer mindenkit, azonban a falu hátránya is ebből adódik. Olykor a falusi események villám sebességgel halad végig a településen, az esetek nagyrészében pletyka is válik a történetből.

A nyugodtság sem igaz mindig. A faluk nagyobb része mezőgazdasággal foglalkozik, emiatt sokszor a települések területén is megfordul egy-egy hangosabb mezőgazdasági gép. Az viszont igaz, hogy szirénák, hangos tömegek kevesebbszer fordulnak elő az ilyen településeken. A házak általában nagy kerttel rendelkeznek, ahol gond nélkül lehet háziállatokat tartani. Sajnos azonban a munkahelyek lehetőségei azonban csekélyek, emiatt választják a családok a nagyobb városokat és magát a fővárost.

A városok előnye, hogy könnyen elérhető sok minden: nem kell kilométereket utazni a boltba, és programokért se kell átszelni a fél országot. Sok embernek jó érzés, ha tömeget lát, vagy érzi a város lüktetését és pezsgését. Egyszerűbb ilyenkor éttermeket, kávézókat találni. Munkahelyek mindenféle szektorban vannak, főleg a fővárosban, ahol könnyebben lehet munkahelyet találni. Azonban a városi árak eltérnek a vidéki áraktól, némelyik termék sokkal magasabb áron kapható, ezért sokan járnak vidékre vásárolni.

A kertesházak csak a külvárosban találhatóak meg, a belvárosban többnyire sorházak, társasházak és panellakások találhatóak, amelyek jóval kisebbek, mint a kertesházak és nem minden esetben van kert. Sok embernek nem tetszik a kicsi lakás, ezért a kertesház olykor egy erős érv lehet a költözés véglegesítésénél. A gyerekek tekintetéből jó, hogy ha az iskola közel van, és nem kell átjárósnak lennie. Egyszerűbb kisgyermekkel a városban, azonban miután megnőnek, nagyon élvezhető a vidéki élet is, mert olyan dolgokat tapasztal, amiket a városban nem (ez igazából fordítva is igaz).

Egy költözésénél mindenképpen érdemes a fentieket alaposan megvizsgálni. A család érdekeit mindig szem előtt kell tartani.

Nagypál Anna

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.